"Practic, vom avea un buget in suma totala de 238 miliarde lei, din care 225 sunt venituri si 13 miliarde este deficitul de 1,83% din PIB. De asemenea, s-a acceptat de catre partenerii nostri internationali estimarea unei cresteri economice egale cu cea din 2014, de 2,5% din PIB. Pentru proiecte cofinantate, europene, sunt prevazute, fiind vorba despre doua exercitii bugetare care se suprapun, 2007-2013 si 2014-2020, sume suplimentare de 19 miliarde lei din bugetul de stat si 9 miliarde pentru autoritati locale", a spus Ponta, la finalul discutiei avute, marti, cu expertii FMI si cei ai Comisiei Europene.
Premierul a precizat ca are acordul FMI si CE pentru toate aceste cifre, inclusiv pentru un deficit bugetar de 1,83% din PIB.
Negocieri Guvern - CE: Banii la Aparare - aprobati doar in Consiliul UE, Ponta a discutat cu Basescu
Guvernul si Comisia Europeana nu au ajuns la un acord privind suplimentarea anul viitor a cheltuielilor de aparare cu 0,3% din PIB, deoarece oficialul CE a motivat ca nu are mandat pentru o decizie care trebuie luata doar de catre Consiliul European, a anuntat premierul.
Ponta a precizat ca a avut deja o discutie cu presedintele Traian Basescu, pentru ca Romania sa solicite in urmatorul Consiliu European, din aceasta luna, aprobarea pentru aceste cheltuieli suplimentare destinate Armatei, cu o majorare corespunzatoare a deficitului bugetar, si a aratat ca, daca avizul nu va putea fi obtinut la aceasta reuniune, atunci va discuta si cu viitorul presedinte, Klaus Iohannis.
"Cei 0,3% din PIB in plus la deficit pentru cheltuieli militare, pe care noi l-am solicitat la Ecofin (reuniunea ministrilor de Finante din Uniunea Europeana - n.r.) si care a fost agreat de principiu nu este inclus. Reprezentantul Comisiei Europene nu a avut mandat in acest sens. Am avut o discutie cu presedintele in functie, domnul Basescu, voi avea o discutie si cu presedintele ales, domnul Iohannis, pentru ca decizia de a acorda Romaniei aceasta derogare pentru cheltuieli militare de 0,3% din PIB se poate lua doar in Consiliul European. Fie la Consiliul de acum, din 17-18, ori la consiliile urmatoare, Romania va reveni cu aceasta solicitare", a spus Ponta, amintind de obligatiile asumate de Romania in calitate de stat membru NATO.
Surse din Guvern au declarat anterior ca expertii Fondului Monetar International si cei ai Comisiei Europene au agreat un deficit de 1,4% pentru anul viitor, iar negocierile cu Guvernul se axeaza in prezent asupra unei alocari suplimentare pentru cofinantare, fara insa sa existe un acord pentru fonduri suplimentare la armata. Suma discutata de cele doua parti pentru a fi alocate suplimentar pentru cofinantarea proiectelor europene este echivalenta cu 0,4-0,5% din PIB, peste deficitul de 1,4%. "La acest moment nu exista insa un acord pentru o alocare suplimentara destinata armatei", au adaugat sursele.
Expertii Fondului Monetar International si cei ai Comisiei Europene au venit marti la Guvern, pentru o discutie cu premierul Victor Ponta. Tot marti dimineata a sosit la Palatul Victoria si insarcinatul cu afaceri al SUA la Bucuresti.
Victor Ponta spunea ieri ca ”in cursul zilei de luni, marti cel tarziu, se vor finaliza negocierile cu partanerii internationali, Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala, pe liniile principale anuntate, si anume un buget pe 2015 care sa prevada foarte clar ca nu se adauga niciun fel de taxa si impozit si ca se acopera toate masurile de crestere economica si protectie sociala anuntate deja, precum reducerea CAS, scutirea de impozit a profitului reinvestit”.
”Aceste discutii le avem azi si maine, iar bugetul va fi transmis cel mai probabil vineri dimineata, dupa ce finalizam si includem toate amanuntele tehnice, catre Parlament. Daca vineri dimineata pleaca catre Parlament, in urma unei sedinte speciale pe care o vom avea probabil vineri la ora 9.00, Parlamentul are timpul necesar pentru a-si indeplini propriile proceduri de depunere a amendamentelor, dezbaterea in comisii si adoptarea in plen”, a afirmat Ponta.
Potrivit presedintelui PSD, ”calendarul pe care i il propune ramane sa fie aprobat de conducerea Parlamentului. ” Propunem un vot final pe buget in ziua de 21 decembrie, zi in care oricum Parlamentul se reuneste in sedinta comuna pentru depunerea juramantului de catre presedintele Klaus Iohannis”, a mai precizat Ponta.
Negocierile au intrat in impas din cauza deficitului: in timp ce Guvernul il vrea de cel putin doua procente, peste tinta convenita de 1,4%, reprezentantii FMI si ai Comisiei cer dimpotriva un deficit de 0,9%, mult sub tinta.
Victor Ponta, prim-ministru: "Asa cum dansii negociaza o cifra mai mica si noi o cifra mai mare, dar - atata timp cat nu sunt incheiate negocierile - nu este normal sa va anunt absolut nimic."
Si reprezentantii mediului de afaceri s-au intalnit cu fiecare din cele doua tabere, dar raspunsurile au fost la fel de neclare.
Radu Florescu, reprezentant Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei: "Azi dimineata am avut o discutie ampla si pozitiva la Guvern, aici la fel de buna cu cei de FMI".
Daniel Anghel, reprezentant Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei: "Din perpectiva deficitului bugetar si a Legii bugetului vreau sa va spun ca inca n-au ajuns la un numitor comun, deci discutiile continua".