Guvernatorul BNR avertizeaza: Dupa doua taieri de dobanda, bancile vor pierde profituri si cota
Guvernatorul BNR crede ca majorarea dobanzilor pentru depozitele atrase va afecta cota de piata si profiturile bancilor, in special cele cu capital strain. Mugur Isarescu a atentionat public ca o astfel de politica intra in divergenta cu cea a bancii centrale.
"Bancile cu capital strain pierd cota de piata, in mod evident, de aceea au si intrat in aceasta batalie pe care eu am catalogat-o ca fiind cel putin discutabila, lor le-am spus ca este o eroare, de a mari dobanzile la depozite. Faptul ca nu mai primesc acelasi flux de bani din exterior si au banii plasati in active interne le mareste vulnerabilitatea. Atunci pierd cota de piata", a spus Mugur Isarescu.
Oficialul BNR a aratat ca aceasta cursa a dobanzilor la depozite "intra in raspar" cu politica BNR, care a redus de doua ori dobanda de la inceputul anului.
"Este evident ca bancile cu capital strain, care aveau o dependenta de pana la 5 la 1 raportul intre credite si depozite, asta intr-un caz, ca media a fost de 2 la 1 sau ceva mai putin, a trebuit sa se ajusteze si, fiind si bancile cele mai mari din Romania, acest lucru a avut un impact asupra dobanzilor. Aici este motivul adevarat al acestei curse care a intrat in raspar cu semnalele transmise de banca centrala. De aici si aceasta cursa a dobanzilor", a spus Isarescu.
Guvernatorul BNR crede ca procesele de reducere a dependentei de finantarile de la bancile mama "nu sunt rele in totalitate", dar trebuie pastrat un "echilibru inteligent", pentru ca altfel acest lucru se intoarce chiar impotriva bancilor.
"Nu ma refer ca vor pierde cota de piata sau la faptul ca nu vor mai face profit. Noi nu putem sa obligam o banca sa faca profit sau sa intre pe pierdere. Ne referim la soliditatea bancii, in momentul in care ai la depozitele in lei dobanzi de 7-8% la lei si mai mult de 4% la euro, intr-o lune in care cu greu plasezi peste 1%. Te gandesti ca supraveghetor unde-si vor plasa banii si care este riscul unui asemenea plasamanet. Le-am transmis un mesajul clar ca aceasta cursa in care vroiau sa intre la inceputul anului a fost o greseala (...) Vom vedea consecinte mari spre sfarsitul anului, in cota de piata in stretegia de creditare a fiecarei banci. Personal vad anul 2012 ca anul unor mari transformari in bilanturile bancilor in clasamentele bancare", a mai spus Isarescu.