Grindeanu, despre avertismentul FMI legat de depasirea deficitului bugetar: Masurile luate de Guvern au fost foarte bine analizate inainte de a fi aplicate
Liviu Dragnea si Sorin Grindeanu
Premierul Sorin Grindeanu a afirmat, luni seara, ca a discutat cu reprezentantii misiunii FMI carora le-a prezentat viziunea Cabinetului sau si a dat asigurari ca masurile luate de Guvern au fost foarte bine analizate inainte de a fi aplicate.
”Am avut o intalnire cu dansii, saptamana trecuta, impreuna cu ministrul Finantelor. Noi le-am spus vizunea noastra, vizunea data de Comisia Nationala de Prognoza, de tot ceea ce am spus atunci cand am construit bugetul, de cresterea economica pe care ne-am propus-o, de toate datele macroeconomice. Hotararea noastra este sa punem in aplicare programul de guvernare (...) Am avut acest dialog cu dansii, ne-am spus argumentele si vom urmari in continuare ca fiecare dintre masurile, pe care noi ni le-am propus, sa fie puse in practica”, a declarat premierul Sorin Grindeanu, citat de News.ro.
El a tinut sa dea asigurari ca masurile luate de Guvern au fost foarte bine analizate inainte de a fi aplicate.
”Pe fiecare masura pe care noi am adoptat-o s-a calculat si s-a facut o analiza cat se poate de serioasa la efectele pe care le are fiecare dintre masuri in economie”, a asigurat Grindeanu subliind ca masurile pe care Executivul le va lua in continuare ”vor fi la fel de bine analizate”.
Prim-ministrul a mentionat ca misiunea FMI ”nu e una extraordinara”, precizand ca toate tarile, conform statutului Fondului Monetar International, in fiecare an, primesc o vizita de monitorizare din partea acestora.
”Noi am mai avut misiuni ale FMI, nu este o misiune extraordinara (...) Am mai avut, in 2014, cand s-au luat, de asemenea, masuri de relaxare fiscala (...) Toate lucrurile care ingrijorau s-au dovedit in final si FMI a venit dupa cateva luni si a spus: da, Guvernul a avut dreptate, au avut impact pozitiv asupra economiei, cresterea economica este sustenabila. De aceea va spus ca lucrurile sunt monitorizate si de catre noi, fiecare masura de asemenea si ne vom tine de programul de guvernare”, a explicat premierul.
Fondul Monetar International (FMI) estimeaza ca impactul asupra bugetului al tuturor masurilor promise de PSD inainte de alegeri ar fi echivalent cu 5,5% din produsul intern brut (PIB) al Romaniei, a declarat vineri seful delegatiei FMI in Romania, Reza Baqir, in cadrul conferintei de presa de la finalul misiunii.
“Vrem sa va aratam niste calcule, care sunt niste calcule ilustrative care arata impactul asupra deficitului bugetar daca vor fi adoptate toate masurile anuntate inainte de alegeri. Daca toate masurile din programul de guvernare vor fi adoptate, pe langa legea salarizarii unitare, si aici ma refer la masurile care se refera la reducerea contrbutiilor sociale, reducerea cotei TVA, dividendele de la intreprinderile de stat si TVA zero la imobiliare, impactul in perioada 2017-2020 ar fi un cost suplimentar de 5,5 % din PIB”, a spus Baqir.
In 27 ianuarie, Guvernul a aprobat un Memorandum prin care companiile controlate de stat si regiile autonome sunt obligate sa aloce pentru dividende cel putin 90% din profitul net realizat anul trecut. Banii ar trebui, insa, sa ajunga la Fondul Suveran de Investitii pe care Guvernul intentioneaza sa il infiinteze in urmatoarele luni. Masura are ca efect, pe de o parte, reducerea incasarilor la bugetul de stat, prin transferul dividendelor, care pana acum alimentau bugetul, catre noul fond, si pe de alta parte scoaterea unor cheltuieli din buget.
Totusi, reprezentantul FMI a precizat ca eventualele efecte pozitive ale masurilor asupra economiei nu au fost luate in calcul, deoarece estimarea exacta a efectelor este imposibila. "As vrea sa precizez ca aceste estimari nu iau in calcul efectele de runda a doua, prin care inteleg ca, intr-o oarecare masura, relaxarea fiscala si stimularea acitvitatii economice vor creste dimensiunea econimiei, deci vor creste si veniturile la buget. Motivul pentru care nu am introdus efectele de runda a doua este ca nu putem face o estimare corecta a acestora decat atunci cand vom cunoaste intregul pachet", a explicat Baqir.
Seful delegatiei FMI a avertizat ca Romania nu mai are spatiu bugetar pentru alte reduceri de impozite si taxe.
Pe acelasi subiect: