Germania crede ca Europa a depasit faza acuta a crizei si preseaza BCE sa retraga lichiditatile masive din piata
Germania incepe sa puna presiune pe Banca Centrala Europeana (BCE) pentru sterilizarea lichiditatilor suplimentare introduse in sistemul financiar in contextul crizei datoriilor din zona euro, ca urmare a increderii Berlinului ca Europa a depasit faza acuta a crizei, scrie Bloomberg.
Un important aliat din Parlamentul german al cancelarului Angela Merkel a cerut ca BCE sa revina rapid la misiunea de combatere a inflatiei si de asigurare a stabilitatii monedei euro.
"Sper ca BCE sa-si recunoasca limitele si sa retraga mai tarziu banii", a afirmat Volker Kauder, seful grupului parlamentar al aliantei Partidului Crestin Democrat - Uniunea Social Crestina Bavareza.
Avertismentul lui Kauder vine dupa declaratii similare ale cancelarului Merkel la summit-ul liderilor europeni de la inceputul lunii martie.
Raspunzand unei critici din partea Braziliei privind un "tsunami de bani ieftini" pe pietele globale, Merkel a afirmat ca este increzatoare ca BCE a incheiat programul de imprumuturi nelimitate cu scadenta la trei ani. Merkel a dat asigurari ca BCE nu va mai repeta astfel de masuri.
Prin programul de imprumuturi pe trei ani pentru banci, BCE a introdus in sistemul financiar lichiditati de peste 1.000 de miliarde de euro.
Odata cu incheierea, aparent cu succes, a procesului de restructurare datoriilor statului elen, si in urma reactiei pozitive a pietelor la al doilea pachet financiar pentru Grecia, Germania pare sa acorde o prioritate mai mare pericolului inflatiei, scrie Bloomberg.
Merkel a declarat ca liderii europeni vor fi nevoiti sa continue sa lupte si in anii urmatori impotriva crizei, insa politicienii germani sunt tot mai increzatori in capacitatea Europei de a face fata problemelor.
Pe acelasi subiect: