Franks: Este putin probabil ca o banca din Romania sa cada
Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, spune ca este putin probabil ca o banca din Romania sa cada. Acesta a aratat ca desi unele institutii de credit au transferat bani in afara tarii, altele au adus capital, astfel ca in ansamblu pozitia sistemului bancar ramane una echilibrata.
Intrebat daca acordul cu institutiile internationale este suficient pentru situatia in care o banca din Romania ar da faliment, Franks a afirmat ca un astfel de scenariu este putin probabil.
"Exista riscuri (...) dar nu, scenariul pe care l-ai descris nu are o probabilitate mare. Daca ne-am afla intr-o problema severa, este posibil sa extindem valoarea aranjamentului stand-by intr-o perioada foarte scurta de timp, cu aprobarea boardului. Acest lucru a mai fost facut si in alte tari", a declarat Franks pentru Mediafax.
In ceea ce priveste riscul ca bancile straine sa-si retraga finantarile din Romania in perioada urmatoare, oficialul FMI a aratat ca, intr-adevar, unele banci au redus expunerile pe Romania, insa altele au majorat-o, astfel ca impactul a fost relativ neutru.
Seful Supravegherii de la BNR, Nicolae Cinteza declara la randul sau in urma cu aproape doua saptamani ca sistemul bancar este stabil si, cel putin in 2012, nu va exista o situatie care sa necesite crearea unei banci-punte.
FMI a aprobat luni al treilea raport de evaluare a implementarii programului economic si fiscal convenit in cadrul acordului cu Romania si a pus la dispozitia Romaniei o noua transa, echivalenta cu 430 milioane Drepturi Speciale de Tragere (507 milioane euro).
Tot astazi, Franks a spus ca Banca Nationala a Romaniei ar trebui sa adopte o atitudine prudenta in politica monetara, in conditiile in care exista probabilitatea revenirii presiunilor asupra leului, insotite de iesiri de capital.
"In mod cert, noi dorim ca banca centrala sa adopte o atitudine prudenta in politica monetara din viitor. Si motivul pentru care recomandam prudenta este ca suntem ingrijorati de posibilitatea revenirii presiunilor pe curs si iesiri de capital", a spus Franks, intrebat daca banca centrala ar trebui sa continue procesul de reducere a ratei dobanzii de politica monetara.
BNR a anuntat marti un curs de referinta de 4,3125 lei/euro, in scadere cu 0,21 bani fata de nivelul anterior. Astfel, cursul a coborat la nivelul minim din ultimele doua luni. O paritate mai redusa decat cea de marti a fost afisata de BNR la 10 octombrie, cand cursul a fost de 4,3053 lei/euro.