FMI desființează Guvernul de la București: dezechilibrele macroeconomice s-au accentuat, deficitele s-au adâncit, inflația, din nou pe creştere. OUG 114 va ține pe loc dezvoltarea României
Jaewoo Lee, seful misiunii FMI pentru Romania
Dezechilibrele macroeconomice s-au accentuat în România, deficitul de cont curent şi cel fiscal s-au adâncit, iar presiunile inflaţioniste sunt din nou în creştere, avertizează Fondul Monetar Internaţional.
Politica Guvernului României de creştere economică bazată pe stimularea consumului a provocat dezechilibre macroeconomice, precum creşterea inflaţiei şi a deficitelor fiscal şi de cont curent, astfel că o schimbare de strategie este necesară pentru a reduce probabilitatea unei contracţii economice care să succeadă creşterii economice, avertizează Fondul Monetar Internaţional, în raportul evaluării anuale a economiei româneşti.
"Deşi a ajutat la creşterea mai rapidă a veniturilor oamenilor către nivelul ţărilor avansate ale UE, modelul României de creştere economică bazată pe stimularea consumului a încurajat dezechilibrele macroeconomice", se precizează în documentul prezentat vineri la Bucureşti de şeful misiunii FMI pentru România, Jaewoo Lee.
"Presiunile inflaţioniste, care s-au atenuat spre sfârşitul anului trecut, au reapărut, afectând în mod disproporţionat veniturile reale ale săracilor şi subminând în mod potenţial competitivitatea. Deficitul fiscal şi cel de cont curent au crescut. Atât investiţiile publice, cât şi cele private, sunt pe o tendinţă descrescătoare în ultimii ani, înrăutăţind perspectivele de creştere pe termen lung. Luând în considerare toţi aceşti factori, România înregistrează, într-o măsură apreciabilă, o deviaţie faţă de alte ţări cu o situaţie comparabilă", a declarat reprezentantul FMI, potrivit Agerpres.
Acesta a recomandat modificarea acestei strategii economice, pentru evitarea apariţiei unei contracţii economice abrupte.
"Este necesară o schimbare de direcţie a politicilor, pentru a reduce probabilitatea unul alt scenariu boom-bust (creştere exponenţială urmată de o contracţie abruptă, n.red). O recesiune tinde să afecteze mai sever veniturile şi standardele de viaţă ale săracilor", a afirmat Jaewoo Lee.
De asemenea, reprezentantul FMI a avertizat că dacă politicile economice nu îşi vor schimba direcţia, progresele înregistrate până în prezent la nivelul convergenţei s-ar putea diminua, astfel că veniturile reale ale pensionarilor şi ale celor săraci vor fi afectate dur.
"Dacă politicile nu-şi vor schimba direcţia, progresele realizate în ceea ce priveşte convergenţa s-ar putea diminua, ceea ce va duce la deteriorarea veniturilor reale în special ale pensionarilor şi a celor săraci. O combinaţie de politici mult mai echilibrată este necesară pentru a reduce probabilitatea unei astfel de evoluţii: în primul rând şi cel mai important, consolidarea fiscală însoţită de o politică monetară mai dură şi o flexibilitate mai mare a cursului de schimb valutar", se menţionează în raportul transmis de reprezentantul FMI.
Acesta a atras atenţia că scăderea competitivităţii se va reflecta în indicatorii economici.
"Deşi în prezent creşterea este proiectată să rămână la aproximativ 4% în 2019, alimentată de majorările salariale şi de consum, deficitul de cont curent este proiectat să depăşească 5% din PIB. Pe termen mediu, deficitul de cont curent este proiectat să rămână ridicat, în timp ce avansul PIB-ului încetineşte, reflectând pierderea competitivităţii. Un mix de politici mult mai echilibrat şi impulsionarea reformelor structurale sunt necesare pentru a sprijini potenţialul de creştere pe termen lung şi convergenţa sustenabilă a veniturilor spre cele din Europa Occidentală", a adăugat Jaewoo Lee.
Acesta a cerut scăderea deficitelor fiscale, arătând că în mod tradiţional România nu face acest lucru, în ciuda perioadei economice bune pe care o traversează.
"O consolidare fiscală durabilă, bazată pe măsuri de înaltă calitate, începând din acest an, este de o importanţă capitală pentru o economie mai rezilientă. Deficitele fiscale trebuie reduse în perioadele de prosperitate, astfel încât să poată fi majorate în vremurile dificile, pentru a sprijini veniturile populaţiei. În mod tipic, asta nu s-a întâmplat în România şi actuala conjunctură nu reprezintă o excepţie. Mai multă ajustare fiscală va însemna de asemenea mai puţină inflaţie şi prin urmare mai puţină înăsprire a politicii monetare, ceea ce este bine pentru competitivitate", se menţionează în raportul FMI.
În document Fondul Monetar Internaţional solicită şi îmbunătăţirea colectării prin modernizarea ANAF.
"Reformele structurale fiscale vor facilita şi susţine consolidarea fiscală pe termen mediu. Pentru a îmbunătăţi colectarea taxelor, este crucială întărirea ANAF, inclusiv prin modernizarea sistemului său IT şi prin adoptarea unui management modern de gestionare a riscurilor, pentru a se asigura că toată lumea plăteşte ce datorează. Ţinând cont de numeroasele modificări din ultimii ani, sistemul de taxe ar trebui verificat cu atenţie pentru a identifica distorsiunile şi domeniile în care sunt posibile majorarea veniturilor", a completat Jaewoo Lee.
La finalul evaluării anuale a economiei româneşti, şeful misiunii FMI pentru România, Jaewoo Lee, a spus că mai multe măsuri economice incluse în ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 114 vor avea, probabil, efecte negative asupra dezvoltării economice a României.
"Mai multe măsuri incluse în OUG 114/2018 şi în amendamentele ulterioare oferă spaţiu pentru ajustări ulterioare, având în vedere efectele adverse probabile asupra dezvoltării economice. Taxele şi măsurile de încurajare adoptate către sectoare specifice - inclusiv faţă de bănci, sectorul construcţiilor şi sectorul de utilităţi - pot crea distorsiuni care să împiedice investiţiile sau alocarea eficientă a resurselor", a afirmat şeful misiunii FMI pentru România.
Echipa FMI condusă de Jaewoo Lee a început pe 27 mai o vizită de două săptămâni la Bucureşti, pentru a realiza evaluarea anuală a economiei româneşti, realizată în baza Articolului IV din statutul instituţiei financiare internaţionale.
Pe acelasi subiect: