FMI cere Romaniei masuri care sa compenseze veniturile pierdute prin amanarea accizei la carburanti. Raspunsul premierului
UPDATE: FMI considera ca sunt necesare masuri care sa compenseze veniturile pierdute de stat prin amanarea cresterii accizei la carburanti. O misiune a Fondului se va afla la Bucuresti in ianuarie pentru discutii cu autoritatile, vizand combinarea primelor doua evaluari ale acordului stand-by.
"Pentru a asigura atingerea tintei de deficit bugetar de 2,2% din PIB, va fi necesara adoptarea unor masuri care sa compenseze veniturile pierdute in urma amanarii cu trei luni a majorarii accizei la carburanti. Autoritatile au cerut discutarea unor astfel de masuri in luna ianuarie cu echipa FMI, fiind vizata combinarea primelor doua evaluari ale programului economic sustinut prin acordul stand-by. O misiune FMI a planificat o vizita la Bucuresti in luna ianuarie", potrivit unei declaratii transmise luni de reprezentantul rezident al FMI in Romania si Bulgaria, Guillermo Tolosa.
FMI a salutat, de asemenea, promulgarea bugetului de stat pe 2014 de catre presedintele Traian Basescu, considerata "un pas binevenit".
Legea bugetului pe 2014 a fost publicata joi in Monitorul Oficial.
Premierul Victor Ponta a anuntat ca introducerea accizei de 7 eurocenti la carburanti va fi amanata cu trei luni, pana la 31 martie 2014.
Ponta, intrebat de unde va acoperi banii pierduti prin amanarea majorarii accizei: De la Presedintie
Veniturile pierdute prin amanarea cresterii accizei la carburanti vor fi acoperite din bugetul Administratiei Prezidentiale, potrivit premierului Victor Ponta, care argumenteaza masura prin faptul ca presedintele Traian Basescu a afirmat ca exista bani prin care amanarea accizei sa fie compensata.
Saptamana trecuta, dupa o discutie cu presedintele Basescu, premierul a anuntat ca va amana cu trei luni majorarea accizei si la benzina, nu doar la motorina, iar seful statului a precizat ca in aceste conditii poate promulga bugetul.
"Am facut acest lucru pentru ca Guvernul a fost de acord sa amane cu trei luni intrarea in vigoare a accizei pe carburant, motorina si benzina. Fata de 2,4 miliarde, cat era prevazut in bugetul de stat venituri din aceasta taxa, suspendarea aplicarii pe trei luni insemana 600 de milioane de lei mai putin in bugetul de stat, foarte mica in raport cu excesele din buget, si care pot fi ajustate in foarte multe zone din buget unde sunt bani in exces, fie ca vorbim de banii de la Ministerul domnului Dragnea, de la serviciul datoriei externe, de la minimalizarea unor incasari, cum e taxa pe stalp", a spus Basescu, miercuri, la Cotroceni.
UE va continua sa lucreze impreuna cu Bucurestiul pentru atingerea obiectivelor din programul FMI-UE
Uniunea Europeana va continua sa lucreze impreuna cu Guvernul Romaniei pentru atingerea obiectivelor din programul FMI-UE, au declarat, luni, pentru Mediafax, surse europene, dupa ce Executivul a decis amanarea aplicarii accizei la carburanti cu 3 luni.
Alternativele pe care le propune Romania in locul accizei de 7 eurocenti la motorina trebuie sa aiba acelasi impact bugetar ca aceasta taxa, a declarat, la 10 decembrie, purtatorul de cuvant al CE Simon O’Connor.
"Speram ca se va putea ajunge la un acord in Romania cat mai curand posibil si pot spune ca suntem pregatiti sa analizam orice propuneri alternative favorabile cresterii economice, cu un impact bugetar echivalent si de o calitate echivalenta cu cele stabilite initial", a precizat purtatorul de cuvant al comisarului Olli Rehn.