Fitch: Romania indeplineste criteriile de convergenta pentru zona euro. Nivelul redus al datoriei permite tarii sa-si pastreze flexibilitatea
Croatia si Bulgaria ar fi principalele beneficiare ale aderarii la zona euro, in timp ce Romania si Ungaria sunt intr-o situatie intermediara, arata o analiza publicata luni de agentia de evaluare financiara Fitch Ratings.
Potrivit Fitch, in cazul adoptarii euro in statele din Europa Centrala si de Est (CEE), care nu sunt inca membre ale zonei euro, principalele beneficiare vor fi Croatia (rating "BB" cu perspectiva negativa) si Bulgaria (rating "BBB minus" cu perspectiva stabila), in timp ce Romania (rating "BBB minus" cu perspectiva stabila) si Ungaria (rating "BB plus" cu perspectiva pozitiva) sunt intr-o situatie intermediara.
Totodata, Cehia (rating "A plus" cu perspectiva stabila) si Polonia ("rating A minus" cu perspectiva stabila) vor beneficia probabil cel mai putin, scrie Agerpres.
Totusi, aderarea la zona euro ramane o perspectiva indepartata deoarece a disparut din agendele politice ale tuturor celor sase state din CEE, precizeaza Fitch.
Efectele adoptarii euro asupra ratingurilor acestor state difera de la neutru la pozitiv, in timp ce calificativele pentru datoriile in valuta vor fi probabil revizuite in crestere, cu o treapta sau, in cazuri exceptionale, cu doua trepte, apreciaza agentia.
Romania si Ungaria vor pierde avantajele politicii monetare independente in cazul aderarii la euro, avertizeaza Fitch. Nivelul redus al datoriei guvernamentale a Romaniei va permite tarii sa-si pastreze o anumita flexibilitate, in timp ce economia deschisa a Ungariei va avea de beneficiat de pe urma reducerii costurilor de tranzactionare.
"Euroizarea" (nivelul ridicat al imprumuturilor in euro catre sectorul privat si cel guvernamental) din cele doua tari este, de asemenea, mai limitata decat in Bulgaria si Croatia, desi in Ungaria nivelul datoriei guvernamentale in euro este ridicat (23% din PIB). Tinand cont de nivelul ridicat al datoriei externe nete ridicate, adoptarea euro va intari finantele externe in Romania si Ungaria, considera agentia.
Pe baza calculelor Fitch, Bulgaria, Cehia, Polonia si Romania indeplinesc toate criteriile de convergenta in ERM II (mecanismul ratelor de schimb - n. r.), cu exceptia participarii.
Si guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a declarat recent ca Romania va putea sa adere la zona euro cat mai repede cu putinta, cu conditia sa fie bine pregatita, adica sa ajunga la un grad ridicat de convergenta reala, care sa continue si dupa adoptarea euro.
In opinia sa, pentru Romania, o aderare de succes la zona euro reprezinta un proces complex, care implica imbinarea convergentei nominale cu convergenta reala si cu cea juridica, in cadrul unui efort de lunga durata, care sa continue multi ani dupa adoptarea monedei comune. In acelasi timp, acest proces are si o importanta componenta culturala, intrucat moneda face parte din simbolurile oricarei natiuni, precum si o dimensiune sociala, inclusiv de dezvoltare echilibrata a regiunilor tarii, mai spune guvernatorul BNR.