Fitch analizeaza sub lupa bancile din Romania. Predictiile pentru 2013
Sectorul bancar din Romania ar putea inregistra o imbunatatire partiala anul urmator, dupa pierderile consemnate in 2010, 2011 si primele noua luni din acest an. O recuperare de amploare nu pare insa probabila, arata un raport al agentiei de rating Fitch.
"O recuperare de amploare nu pare probabila, avand in vedere asteptarile pentru o imbunatatire doar moderata a climatului operational. Fitch estimeaza o crestere economica de 1,8% pentru Romania in 2013, fata de 0,7% pentru acest an", afirma analistii agentiei, citati de Mediafax.
Parametrii de credit ai sistemului bancar romanesc folositi de Fitch pentru evaluarea bonitatii se vor stabiliza probabil, se arata in raport.
Agentia evalueaza sistemul bancar din Romania ca "slab" in privinta calitatii activelor si profitabilitatii, in timp ce pentru capitalizare si finantare calificativul este "mediu".
Fitch nu se asteapta la o modificare a reglementarilor privind lichiditatea in 2013.
"Pozitia sectorului bancar in privinta lichiditatii va fi sustinuta probabil in continuare de nivelul ridicat al ratei rezervelor minime obligatorii (20% pentru pasive in valuta si 15% pentru lei)", se arata in raport.
Agentia anticipeaza presiuni asupra veniturilor, in urma contractiei marjelor si avansului redus al creditarii, prima dintre acestea fiind determinata de costurile ridicate de finantare.
O imbunatatire a profitabilitatii sectorului bancar romanesc este posibila in cazul reducerii provizioanelor.
Rata creditelor neperformante ar putea atinge nivelul maxim in trimestrul al patrulea din acest an sau in primele trei luni ale anului urmator, dupa 12 trimestre consecutive de crestere, considera analistii Fitch. Riscurile pentru un astfel de scenariu ar putea sa apara in urma unei recuperari economice mai lente decat asteptarile, precum si in cazul unui proces prelungit de restructurare si curatare a portofoliului de credite la bancile mari, se arata in raport.
Surse citate de Mediafax spun ca bancile vor fi obligate sa constituie provizioane suplimentare de peste 600 de milioane euro rezultate din reevaluarea garantiilor pentru creditele acordate, diferente constatate la auditarea situatiilor financiare de la jumatatea anului. Auditorii au constat diferente intre valoarea garantiilor luata in considerare de banci si valoarea de piata a acestora chiar si de peste 30%, au spus sursele.
Comparativ cu nivelul de provizionare de la mijlocul anului, care se cifra pe sistem IFRS la 26 de miliarde lei, costul suplimentar al riscului va creste cu mai mult de 10%. Rezultatele raportate de bancile comerciale dupa primele sase luni indica o pierdere cumulata pe sistem de 192 milioane lei (43 de milioane euro), comparativ cu un castig de 116 milioane lei la finele primului trimestru, in conditiile in care provizioanele au urcat cu peste 3,5 miliarde lei in IFRS. Practic, dupa auditarea situatiilor financiare de la finele lunii iunie, provizioanele aferente primelor sase luni s-au dublat, ceea ce ar echivala cu o pierdere severa la nivelul sistemului bancar, de aproximativ 3 miliarde lei.
Cu toate acestea, multe banci spun ca au acoperit deja diferenta de provizionare fara sa consemneze pierderi suplimentare semnificative, sugerand astfel ca evolutia veniturilor operationale a fost mult mai buna dupa jumatatea anului. Fitch evalueaza calitatea sistemului bancar din Romania cu indicatorul "bb", pe o scara de la "aaa" (foarte ridicata) la "f" (foarte scazuta).