Finantele au imprumutat 364 milioane de lei pe 10 ani, mai mult decat suma vizata
Ministerul Finantelor Publice a imprumutat luni 364 milioane de lei prin vanzarea de obligatiuni pe 10 ani, mai mult decat era prevazut in prospectul de imprumut pentru ianuarie, dupa ce costul a coborat la un nou minim record pentru aceasta maturitate.
Trezoreria a primit oferte de 789,7 milioane de lei si a atras in final 364,2 milioane de lei, peste nivelul de 300 de milioane de lei prevazut pentru aceasta licitatie in prospectul lunii ianuarie.
Randamentul mediu pe an a coborat la 3,28%, de la 3,69% la inceputul lunii decembrie, cand statul s-a imprumutat cel mai recent la aceasta maturitate, prin aceeasi emisiune redeschisa si luni.
Emisiunea pe zece ani a fost lansata la sfarsitul lunii iulie, iar pana in prezent Finantele au atras prin acest instrument 2,88 miliarde de lei.
Ministerul va redeschide marti emisiunea de obligatiuni printr-o licitatie suplimentara in cadrul careia vor fi acceptate numai oferte necompetitive, la randamentul rezultat in urma celei de luni. Suma vizata prin licitatia suplimentara este de 45 de milioane de lei.
In ianuarie, Ministerul Finantelor a imprumutat 1,44 miliarde de lei, inclsuiv prin licitatia desfasurata luni. Statul vrea sa imprumute in ianuarie prin certificate de trezorerie si obligatiuni aproape 3,5 miliarde de lei, din care 3,2 miliarde de lei in cadrul licitatiilor de referinta si 285 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare.
Ministerul Finantelor vrea sa atraga in 2015 pana la 40 de miliarde de lei prin vanzarea de certificate de trezorerie si obligatiuni pe piata interna, la care ar urma sa se adauge maxim 3 de miliarde de euro de pe pietele externe si fonduri atrase de la institutiile financiare internationale.
Anul trecut, Finantele au imprumutat din piata interna 40,56 miliarde lei si 928,7 milioane euro prin vanzare de titluri de stat. La acestea se adauga sume atrase de pe pietele internationale, respectiv 2 miliarde dolari si 2,75 miliarde euro, prin patru emisiuni de obligatiuni cu maturitati de 10 si 30 de ani.