Finantare de 92 mil. euro de la UE, BERD si BEI pentru constructia unui gazoduct intre Romania si Rep.Moldova
Gazoduct
Uniunea Europeana, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si Banca Europeana de Investitii (BEI) ofera un pachet de finantare de 92 milioane de euro pentru constructia unei conducte de gaze naturale din Romania pana in Republica Moldova, in vederea consolidarii securitatii energetice a tarii de peste Prut.
Potrivit unui comunicat comun al celor doua banci, BEI si BERD acorda fiecare un imprumut de 41 milioane de euro, iar UE acorda un grant de 10 milioane de euro. Fondurile vor fi transmise companiei de stat Vestmoldtransgaz, care va construi si va exploata gazoductul si interconectorul dintre Romania si Republica Moldova.
Proiectul va finaliza conectarea sistemelor de transport de gaze din Romania si Republica Moldova, prin legatura intre Chisinau, o zona importanta a consumului de gaze din tara, la interconectorul intre Iasi - oras situat in estul Romaniei - si Ungheni, un oras din Republica Moldova, situat la hotarul cu Romania. Acesta a fost construit in 2014, pentru a permite Republicii Moldova, o tara dependenta in proportie de peste 90% de importurile de energie, sa-si diversifice sursele de energie.
Ca parte a noului pachet de finantare, Guvernul Republicii Moldova a acceptat sa implementeze un pachet complex de reforme pentru a promova liberalizarea pietei energiei si consolidarea concurentei in acest sector.
Un sprijin suplimentar este acordat de catre Agentia Suedeza de Cooperare Internationala in Dezvoltare, care a oferit aproape 600.000 euro pentru realizarea unui studiu de fezabilitate complex realizat de consultanta in inginerie Fichtner GmbH pentru a evalua aspectele tehnice, de piata, de reglementare, economice, de mediu si sociale ale proiectului.
In plus, BERD ofera de asemenea un milion de euro finantare de grant din fondurile proprii, pentru a sprijini implementarea proiectului, inclusiv asistenta juridica si de reglementare.
Conform documentului, BEI - banca Uniunii Europene - finanteaza proiecte in Republica Moldova, pe baza unui mandat UE pentru tarile din vecinatatea estica, asa-numitul mandat extern de creditare (ELM). ELM pentru perioada 2014-2020 prevede o suma totala de finantare bancara in vecinatatea estica de 4,8 miliarde de euro pentru sprijinirea proiectelor de interes sporit atat pentru UE, cat si pentru vecinii sai estici in domeniul dezvoltarii sectorului privat local, infrastructura sociala si economica si actiune pentru clima. In plus, banca a stabilit o Facilitate de investitii pentru vecinatate de 3 miliarde de euro pe risc propriu pentru a consolida sprijinul pentru tarile din vecinatate.
BERD este cel mai mare investitor institutional din Republica Moldova, cu peste 1,1 miliarde de euro investitii cumulative in peste 110 proiecte in sectorul agro-business, energie, financiar, infrastructura si productie.
Pe acelasi subiect: