Grecia a recapitalizat marile banci cu 18 mld. euro. Institutiile financiare redobandesc accesul la BCE
Statul elen a distribuit o infuzie de capital de 18 miliarde euro catre cele mai mari patru banci grecesti, a anuntat ministerul Finantelor de la Atena, institutiile de credit redobandind astfel accesul la operatiunile de refinantare ale Bancii Centrale Europene (BCE), transmite Reuters.
Astfel, National Bank of Greece, care detine in Romania Banca Romaneasca, a primit 6,9 miliarde euro, Piraeus Bank a incasat 5 miliarde euro, EFG Eurobank, proprietarul Bancpost, a obtinut 4,2 miliarde euro, iar Alpha Bank 1,9 miliarde euro.
Injectia a fost efectuata prin obligatiuni emise de Fondul European de Stabilitate Financiara si a consolidat rezervele de capital aproape epuizate ale National Bank of Greece, Alpha Bank, EFG Eurobank Ergasias si Piraeus Bank.
"Recapitalizarea punte a celor mai mari patru banci grecesti a fost finalizata prin transferul de fonduri de 18 miliarde euro de la Fondul Elen de Stabilitate Financiara. Injectia de capital reface rata de adecvare a capitalului a acestor banci si le asigura accesul la lichiditati de la Banca Centrala Europeana si Eurositem. Bancile dispun acum de suficiente resurse financiare pentru a sprijini economia reala", se arata intr-un comunicat transmis luni seara de ministerul elen al Finantelor, scrie Mediafax.
Comunicatul confirma informatiile aparute luni pe surse in presa privind finalizarea recapitalizarii bancilor grecesti.
Fondul Elen de Stabilitate Financiara a fost infiintat in Grecia pentru a distribui catre banci fondurile destinate recapitalizarii, primite de la UE in cadrul acordului de finantare externa.
Surse guvernamentale au declarat pentru Reuters ca statul elen ar putea trage 3 miliarde euro din fondurile ramase neaccesate in cadrul primului program de finantare externa, derulat din mai 2011 pana in martie 2012, pentru a acoperi cheltuielile bugetare, daca incercarile de revigorare a colectarii de venituri ar esua.
O alta sursa guvernamentala de la Atena a afirmat saptamana trecuta ca veniturile la bugetul de stat afiseaza in luna mai o scadere de peste 10% fata de nivelul din perioada corespunzatoare a anului trecut. Mai multi oficiali greci au avertizat anterior ca statul ar putea ramane fara bani de pensii si salarii pana la finele lunii iunie.
Cele 3 miliarde euro amintite se afla intr-un cont intermediar la Fondul Elen de Stabilitate Financiara.
Grecia trece prin cel de-al cincilea an consecutiv de recesiune, marcat de turbulente politice majore dupa alegerile din 6 mai, care nu au rezultat in stabilirea unei coalitii de guvernare, alimentand temerile ca tara ar putea iesi din zona euro.
Bancile elene sunt afectate sever de criza, suferind retrageri semnificative de depozite in paralel cu pierderile inregistrate in urma restructurarii partiale a datoriei statului elen, care aproape le-a epuizat rezervele de capital.
Fondul Elen de Stabilitate Financiara, finantat de guvernele zonei euro si de FMI, trebuie sa injecteze un total de 50 miliarde euro in bancile grecesti, primind in schimb actiuni, cu obiectivul pe termen lung de a reprivatiza institutiile.
Detaliile planului de recapitalizare a bancilor grecesti nu sunt cunoscute, acestea urmand sa fie stabilite de viitorul guvern, care ar trebui stabilit in urma alegerilor programate pentru 17 iunie. Printre aceste detalii se numara si numarul de actiuni si/sau obligatiuni convertibile care vor fi emise de banci in schimbul fondurilor de urgenta.
Pe acelasi subiect: