Eurobank, a 4-a banca din Grecia, va fi nationalizata
Eurobank, a patra mare banca din Grecia si proprietarul Bancpost, va intra sub controlul statului elen. Totodata, National Bank of Greece (NBG), Piraeus Bank si Alpha Bank au planuri sa atraga suficient capital de la investirori pentru a ramane sub management privat.
NBG detine Banca Romaneasca, in timp ce Alpha Bank si Piraeus Bank sunt prezente in Romania sub brand propriu.
Cele mai mari patru banci elene, cu importanta sistemica, au nevoie de 27,5 miliarde de euro, potrivit Fondului Elen pentru Stabilitate Financiara. Astfel, Eurobank necesita fonduri de 5,84 miliarde de euro, NBG de 9,76 miliarde de euro, Piraeus Bank de 7,34 miliarde de euro, iar Alpha Bank de 4,57 miliarde de euro.
Fondul pentru stabilitate este angajat sa acopere integral necesarul de recapitalizare al institutiilor elene de credit, folosind resurse financiare asigurate de statele zonei euro. Bancile au avut termen pana la sfarsitul lunii aprilie sa prezinte planuri clare de a obtine din surse private cel putin 10% din necesarul de capital, in caz contrar urmand sa treaca sub administrarea statului. Institutiile de credit elene trebuie sa-si refaca rezervele de capital, dupa ce au inregistrat pierderi uriase din participarea la un program de setergere a datoriei statului elen, relateaza Mediafax.
Procesul de recapitalizare trebuie finalizat pana in luna iulie.
Actionarii Eurobank, intre care NBG cu 84,3%, au acceptat, marti, diluarea propriilor detineri printr-o emisiune de titluri subscrisa de fondul de stabilitate. Actualii actionari vor detine impreuna mai putin de 5% din Eurobank, restul urmand sa treaca sub controlul statului, scrie agentia Reuters, preluata de CNBC.
Rivalii Piraeus Bank si Alpha Bank vor reusi probabil sa atraga o participare de cel putin 10% de la investitori, noteaza Reuters, situatie care le-ar permite sa mentina managementul sub control privat.
NBG a anuntat ca poate respecta pragul de 10% si vrea sa atraga din partea investitorilor o subscriere echivalenta cu 12% din actiunile emise in recapializare. Chiar si in cazul NBG, Piraeus Bank si Alpha Bank, banci a caror conducere va ramane sub controlul actionarilor privati, fondul de stabilitate va prelua pachete foarte mari de actiuni.
Conducerea Eurobank a afirmat ca spera ca banca sa revina sub control privat intr-o faza ulterioara, in timp ce programul de sprijin financiar al creditorilor externi prevede ca fondul de stabilitate sa vanda participatiile detinute la banci in trei ani.
"Revenirea in sectorul privat este principalul scop al bancii, sa revenim acolo unde ne este locul cat mai repede posibil", a declarat actionarilor presedintele Eurobank, Efthymios Christodoulou.
Potrivit conducerii Eurobank, banca a fost nevoita sa renunte la eforturile de a atrage capital privat, dupa ce fuziunea cu NBG, aflata intr-o faza avansata, a fost suspendata la cererea creditorilor externi ai Greciei. Incertitudinile create de suspendarea planului de fuziune au afectat increderea investitorilor, considera directorii Eurobank.
"Dupa finalizarea schimbului de actiuni (in cadrul fuziunii cu NBG, n.r.), Eurobank este lipsita de baza traditionala de actionari, acum inlocuita de participatia de 85% a NBG. Acestia sunt acum actionari ai NBG. De la data transmiterii ofertei NBG catre actionarii Eurobank, banca nu a mai putut initia nicio actiune strategica, ratand astfel oportunitati semnificative pentru imbunatatirea situatiei actionariatului si pentru obtinerea de sinergii care ar fi crescut atractivitatea pentru investitorii privati", a declarat directorul general al Eurobank, Nicholas Nanopoulos, potivit unui comunicat transmis bursei de la Atena.
Eurobank si NBG asteapta inca o decizie finala din partea fondului de stabilitate referitor la fuziune.
Pe acelasi subiect: