Esti bugetar? Vezi ce salariu vei avea anul viitor!
Legile salarizarii au ajuns astazi in Parlament ! Iar premierul isi va asuma raspunderea pe cele doua documente, in plenul reunit. Incepe astfel, o cursa contra cronometru. Daca nu vor fi adoptate pina in 10 ianuarie, Romania risca sa nu mai primeasca doua miliarde de euro de la FMI si Comisia Europeana. Intre timp bugetarii au inceput sa-si faca deja calcule cu noile salarii.
Pentru multi cele 15 procente sunt o adevarata gura de oxigen.
Marian, inginer agronom, castiga acum 870 de lei. Marirea la salariul lui inseamna 130 de lei. Cat sa plateascao parte din factura de intretinere si jumatate din factura de lumina.
Altii in schimb se simt inselati de autoritati.
Aurel Anghel, director executiv Directia Agricola Prahova spune ca nu e o majorare, e o recuperare din cei 25 la suta taiati. “La cei 2.000 de lei mai vin 300, asta ca director executiv si 33 de ani de munca.”
De exemplu un profesor cu gradul I si 30 de ani de experienta castiga acum 1.800 de lei. Potrivit guvernului in ianuarie leafa sa va ajunge la aproape 2.100 de lei, ceea ce inseamna ca va lua in plus aproximativ 300 de lei.
La randul sau un medic primar cu un salariu de baza de 2.000 de lei, de la anul va primi de la stat 2.300 de lei. Cei cu salarii mici vor avea si cea mai mica crestere de salarii. Astfel un sofer care are un salariu de 750 de lei va primi de anul viitor in plus doar putin peste 100 de lei.
Ministrul muncii spune ca a gasit o solutie de compromis si pentru zecile de mii de bugetari care primeau stimulente: pe langa cresterea de salarii de 15 % acestia vor primi si stimulentele pierdute, diferentiate dupa functia pe care o ocupa.
Potrivit guvernului de anul viitor contributia militarilor la casa de pensii va creste la cu 5% la 10,5%. Asa ca ei vor beneficia de o crestere suplimentara a salariilor de 5,5% pentru a compensa aceasta crestere a contributiei. Sutele de mii de angajati din companiile de stat au un regim special. Statul a decis sa inghete lefurile celor care lucreaza in societati cu pierderi. Restul pot primi o majorare egala cu inflatia , aidca de 5,3%.
Practic, de astazi incepe odiseea unei noi asumari, dupa cea pentru legea educatiei. Pana cand legile salarizarii sa fie adoptate vor mai trece insa zile bune. Intai conducerile celor doua camere trebuie sa hotarasca data la care Guvernul vine in Parlament pentru a-si angaja raspunderea. Adica cele doua legi sa nu va mai fi dezbatute de senatori si deputati. Amendamente pot avea, insa Executivul nu este obligat sa tina cont de ele.
Liderii opozitiei au anuntat deja ca vor depune o motiune de cenzura. Daca aceasta va fi adoptata Guvernul este demis. Daca va fi insa respinsa, legea salarizarii unitare si cea a salarizarii pe 2011 vor merge la seful statului pentru promulgare.
Pe acelasi subiect: