Este posibil sa ai varsta de 43 de ani si vechime in munca de 45 de ani? Este nu numai posibil, dar si real VIDEO
Situatia este rezultatul recalcularii pensiilor militarilor. Procesul de recalculare, care trebuia sa reduca efortul statului pentru plata pensiilor speciale, a avut un efect contrar. Acum bugetul trebuie sa plateasca mai mult cu 30 la suta, adica un sfert de miliard de euro pentru pensiile fostilor militari si angajati ai serviciilor secrete.
Daca in urma cu an pensionarii militari protestau impotriva recalcularii pensiilor, acum au descoperit ca singurul pagubit e statul.
"Ministerul Muncii la momentul respectiv anticipa inainte de recalculare ca s-ar face economii la buget de circa 300 de milioane de lei pe an, in final dupa recalculare pensiile au fost mai mari cu 30 la suta, iar efortul bugetar cu aproape un miliard de lei mai mare", explica Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal.
Exemplu concret: un fost locotenent-colonel in varsta de 43 de ani, a primit o decizie de recalculare in care scrie negru pe alb ca are o vechime de 45 de ani, doua luni si 24 de zile. La recalculare, pentru fiecare an lucrat, a primit inca un an in plus de vechime.
" Este vorba despre o dublare a punctului de pensie pentru militarii care au lucrat in conditii speciale", explica ministrul Muncii, Sulfina Barbu.
Greu de crezut ca militarul respectiv a lucrat timp de 20 de ani neintrerupt in conditii speciale, care sa justifice aceasta dublare.
Dupa recalculare pensiile speciale a urcat de la 1.755 la 2.289 de lei pe luna, de 3 ori mai mult decat pensia medie a civililor si de 7 ori cat pensia media a agricultorilor. Mai mult de jumatate dintre pensionarii civili au pensii sub 700 de lei, iar cei din agricultura primesc doar 300 de lei pe luna. Asa ca in Romania 5 milioane de civili raman cu pensiile inghetate, iar 158 de mii de fosti militari primesc cu 30 la suta mai mult.
Pe acelasi subiect: