Erste: Economia Romaniei ar putea depasi pentru prima data in acest an nivelul din 2008
Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei ar putea depasi pentru prima data in acest an nivelul din 2008, sustinut de o revenire a cererii interne, in timp ce principalele riscuri ar fi eventuala deteriorare a increderii consumatorilor si o productie agricola sub asteptari, estimeaza analistii Erste.
"O serie de indicatori pozitivi la inceputul acestui an, cum sunt productia industriala, exporturile, vanzarile cu amanuntul sau serviciile prestate companiilor, au semnalat faptul ca economia va creste mai rapid in primul trimestru decat o aratau estimarile initiale", se arata intr-un raport al grupului austriac citat de Mediafax.
Analistii bancii estimeaza un avans al PIB de 3% pentru Romania in acest an, dupa o crestere de 3,5% anul trecut. Cresterea ar urma sa urce usor in urmatorii ani, la 3,3% in 2015 si 3,5% in 2016, se arata in raport.
Produsul Intern Brut s-a plasat in 2008 la aproximativ 140 miliarde de euro.
Cel mai recent sondaj al UE arata inca "ezitari ale consumatorilor" in Romania, in timp ce un indicator al increderii in investitii in randul managerilor din sectorul prelucrator este, de asemenea, destul de fragil, noteaza analistii bancii.
Urmatorul sondaj, programat pentru sfarsitul lunii aprilie, ar putea clarifica daca au loc modificari semnitficative.
Totodata, guvernul ar putea continua sa manifeste o tendinta mai pronuntata spre cheltuieli sociale, in timp ce investitiile ar putea reveni in teritoriu pozitiv doar daca intrarile de fonduri europene continua sa creasca si unele proiecte publice de investitii anuntate deja vor fi lansate.
Accelerarea inflatiei in a doua parte a anului si o productie agricola sub asteptari sunt riscuri economice care se conditioneaza reciproc, arata analistii bancii.
Efectul de baza nefavorabil si scumpirea carburantilor, transmisa rapid la nivelul consumatorului final, ar putea limita consumul privat, in timp ce o inrautatire a conditiilor meteo ar putea priva gospodariile aflate in mediu rural de o parte importanta a veniturilor.
Pe acelasi subiect: