Erste: Costurile de finantare ar putea urca dupa declaratia "bulversanta" a lui Ponta privind bugetul
Costurile de finantare pentru Romania ar putea creste pana la sfarsitul anului si chiar dupa, ca urmare a declaratiei "bulversante" a premierului Victor Ponta ca necesitatile de finantare pentru ultimele 45 de zile din 2012 nu sunt acoperite, considera analistii Erste.
"Randamentele (obligatiunilor de stat - n.r.) si-au mentinut tendinta de crestere saptamana aceasta, in timp ce banca centrala a continuat sa limiteze lichiditatea in piata prin intermediul operatiunilor repo la o saptamana (6 miliarde lei), in incercarea de a contracara slabirea leului. Mai mult, declaratia bulversanta a premierului Ponta - retrasa ulterior - potrivit careia necesitatile de finantare pentru ultimele 45 de zile din acest an nu sunt acoperite este de natura a spori incertitudinea, iar investitorii nu se vor sfii sa liciteze mai sus in perioada ramasa din acest an si chiar in continuare", se arata intr-o analiza a Erste, citata de Mediafax.
In plus, inflatia va exrcita presiuni asupra preturilor titurilor de stat cel putin pana la jumatatea anului viitor, nefiind exclus ca randamentele titlurilor de stat pe cinci ani sa depaseasca 7%, estimeaza expertii bancii austriece.
Premierul Victor Ponta a afirmat la emisiunea "Dupa 20 de ani" de la PRO TV ca prioritatea actuala a Guvernului este identificarea fondurilor pentru functionarea spitalelor, plata unei parti din pensii si activitatea Ministerului Administratiei si Internelor, deoarece constructia bugetara nu prevede nicio resursa pentru ultimele 45 de zile ale anului.
El a explicat astfel ca a constatat ca fosta administratie a aprobat un buget din care lipseste finantarea aferenta ultimelor 45 de zile din acest an, in conditiile in care cererile de alocari insumeaza 3,5 miliarde lei, reprezentand necesarul minim pana la sfarsitul anului. Din totalul acestei sume, 200 milioane lei trebuie alocate primariilor pentru indemnizatiile destinate insotitorilor persoanelor cu dizabilitati. Ponta a asigurat insa ca exista fonduri pentru reintregirea salariilor bugetarilor, rambursarea catre pensionari a unei cote din contributiile de asigurari de sanatate percepute nelegal si alocatiile pentru mame.
Seful Executivului a afirmat ulterior, la Iasi, ca sunt bani pentru pensii, salarii, indemnizatii si pentru functionarea institutiilor statului pana la sfarsitul anului, fondurile necesare in acest sens urmand sa fie realocate din alte parti.
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a imprumutat luni 625 milioane lei prin certificate la 11 luni, sub valoarea indicativa si la un randament mediu de 6,08%, in crestere foarte usoara fata de cel platit la licitatia organizata in urma cu o saptamana, de 6,02%. Valoarea indicativa a operatiunii a fost un miliard de lei, iar ofertele bancilor au insumat 1,6 miliarde de lei. Titlurile ajung la scadenta in septembrie 2013.