Romania, cel mai mare avans economic din UE. Bloomberg: PIB-ul creste in cel mai rapid ritm de dupa criza din 2008, alimentat de consum si taxe reduse
UPDATE Produsul intern brut a crescut cu 5,2%, pe serie bruta, si cu 5% pe seria ajustata sezonier in semestrul I 2016, comparativ cu perioada similara a anului trecut, potrivit estimarilor semnal publicate vineri de Institutul National de Statistica.
Totodata, in trimestrul al doilea, avansul PIB-ului a fost de 1,5%, fata de primul trimestru, si de 6%, fata de trimestrul al doilea din 2015.
Pe serie ajustata sezonier, cresterea PIB in T2 a fost de 5,9% fata de T2 2015.
In primul trimestru al acestui an, PIB a crescut cu 4,3% fata de primele trei luni ale anului trecut si cu 1,6% fata de trimestrul anterior.
In previziunile economice de primavara publicate la inceputul lunii mai de Comisia Europeana, Executivul comunitar estimeaza ca economia romaneasca va inregistra o crestere de 4,2% in 2016, sustinuta de o cerere interna robusta, urmand ca in 2017 ritmul de crestere sa incetineasca la 3,7%.
Cea mai mare crestere economica din UE
Cu o crestere a PIB de 1,5% in trimestrul doi din 2016 comparativ cu precedentele trei luni, Romania a inregistrat cel mai mare avans economic dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, conform unei estimari publicate vineri de Oficiul European pentru Statistica (Eurostat).
Potrivit Eurostat, PIB-ul zonei euro a urcat cu 0,3% in trimestrul doi din 2016, dupa un avans de 0,6% in precedentele trei luni, in timp ce Uniunea Europeana a inregistrat o expansiune de 0,4%, dupa un avans de 0,5% inregistrat in precedentele trei luni.
Cele mai mari cresteri din UE in perioada aprilie - iunie 2016 s-au inregistrat in Romania (1,5%), Ungaria (1,1%), Slovacia si Polonia (0,9%). Nu s-au inregistrat scaderi ale PIB-ului in UE dar trei state membre - Franta, Italia si Austria - au avut crestere zero.
De asemenea, in trimestrul doi din 2016 comparativ cu perioada similara din 2015, Romania a inregistrat cea mai mare crestere economica din UE, de 5,9%, urmata de Slovacia (3,7%) si Spania (3,2%). Singurul declin a fost raportat in Grecia (minus 0,7%).
Potrivit Eurostat, PIB-ul zonei euro a inregistrat in ritm anual o crestere de 1,6% in perioada aprilie - iunie 2016, in timp ce Uniunea Europeana a consemnat un avans de 1,8%.
Bloomberg: Ritmul de crestere a economiei Romaniei, cel mai rapid din ultimii 8 ani
Economia Romaniei a inregistrat in trimestrul doi din acest an cel mai rapid ritm de crestere din 2008, peste estimarile analistilor, avansul fiind sustinut de un boom al consumului, pe fondul reducerilor de taxe si al majorarii salariilor, transmite Bloomberg.
PIB-ul Romaniei a crescut cu 6% in trimestrul doi din 2015, comparativ cu perioada similara din din 2015, potrivit estimarilor semnal publicate vineri de Institutul National de Statistica. Cresterea depaseste cu mult estimarile analistilor, de 4,1%. In ritm trimestrial, economia a crescut cu 1,5% in perioada aprilie - iulie 2015.
"Avansul trebuie sa fi fost condus de consumul privat. Performanta industriei trebuie sa fi ramas slaba in trimestrul doi din acest an in timp ce exporturile nete ar fi putut avea o contributie negativa", a apreciat economistul Nicolae Covrig de la Raiffeisen Bank Romania SA, inainte de publicarea datelor oficiale.
In conditiile in care economia inregistra deja unul dintre cele mai rapide ritmuri de crestere din UE, cetatenii romani beneficiaza de pe urma reducerilor de taxe si a majorarii salariilor in sectorul de stat. Comisia Europeana a avertizat ca masurile de relaxare fiscala ar putea pune in pericol tintele bugetare din 2017, desi a estimat ca Romania va avea a doua cea mai rapida crestere din UE anul acesta, in urma Irlandei.
Anul acesta, leul romanesc a avut al treia cea mai buna performanta fata de euro din randul monedelor din CEE analizate de Bloomberg, apreciindu-se cu 1,4%.
Isarescu: Exista riscul supraincalzirii
Cresterea economica robusta anuntata de INS se datoreaza, in principal, cresterii consumului, Romania fiind pe primele locuri in UE la comertul cu amanuntul.
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, atragea, recent, atentia asupra faptului ca economia Romaniei creste deja peste potential pe baza de consum si exista riscul supraincalzirii.
"Care este adevarata situatie in Romania? In ceea ce priveste deviatia PIB, am trecut la exces de cerere de la deficit de cerere. Si se observa unde! Se observa in balanta comerciala. Daca noi stimulam cererea, inclusiv prin reducere de dobanda, sau prin alte metode de stimulare a cererii, nu vom crea locuri de munca decat in strainatate. Nu vom stimula economia interna, pentru ca ea oricum este suprasaturata", a explicat guvernatorul BNR, potrivit Agerpres.
Totodata, el a mentionat faptul ca increderea in economie se apropie cu certitudine de nivelul din 2008, cand s-a confirmat ca economia era supraincalzita. "Chiar daca economistii au mari dificultati in a previziona viitorul, despre trecut cred ca ne putem lamuri: in 2007 - 2008 economia a fost supraincalzita. Acum increderea in economie este mai scazuta decat in 2008, dar este clar ca ne ducem intr-acolo. Avem o expansiune puternica a consumului, care a antrenat si o majorare semnificativa a importurilor. Din nou incepem sa consumam din exterior", a mai atras atentia seful BNR.
Romanii cumpara cel mai mult dintre europeni
Volumul comertului cu amanuntul in Romania a urcat cu 16,2% in iunie, comparativ cu perioada similara din 2015, aceasta fiind cea mare crestere in ritm anual inregistrata de o tara membra a Uniunii Europene, arata datele Oficiului European de Statistica (Eurostat).
Comertul cu amanuntul in UE 28 a fost influentat de faptul ca vanzarile de produse non-alimentare au crescut cu 3%, cele de combustibili au urcat cu 3,5%, in timp ce vanzarile de alimente, bauturi si tigari s-au majorat cu 1,6%.
Cele mai mari cresteri au fost raportate in Romania (16,2%), Lituania (6,2%) si Spania (5,8%), singurele scaderi fiind inregistrate in Belgia (minus 2,4%), Malta (minus 0,6%) si Austria (minus 0,1%).
Romania, campioana absoluta la consum
Potrivit proiectiilor grupului financiar UniCredit, Romania va avea cea mai mare crestere economica din regiune, de 4,3% in anul 2016, avansul PIB-ului fiind sustinut de consum, pe partea de cerere, si de agricultura, pe partea de oferta.
Sectorul de retail creste cu 20%, in timp ce industria si constructiile inregistreaza o crestere foarte aproape de zero, este de parerere Dan Bucsa, lead economist in cadrul UniCredit Group Londra.
In regiune, Romania este campioana absoluta la cresterea consumului. De asemenea, Romania inregistreaza cea mai mare diferenta intre cresterea importurilor si cea a exporturilor, comparativ cu regiunea, cauzele fiind, in opinia specialistilor UniCredit, lipsa investitiilor mari si faptul ca leul este prea tare comparativ cu monedele din regiune.
Ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu, declara, recent, ca economia Romaniei va creste cu 4,2% in acest an si cu 4,5%, in medie, in 2017, 2018 si 2019.
"Romania are o crestere economica solida. Pentru acest an prognozam o crestere de 4,2%, iar pentru 2017, 2018 si 2019 estimam o imbunatatire a acestui indicator la 4,5%, in medie, anual", a spus ministrul.
FMI si CE revizuiesc in scadere prognozele
Intrebata de revizuirile in scadere ale estimarilor de crestere economica a Romaniei in anii urmatori realizate de institutiile financiare internationale, Anca Dragu a spus ca, de regula, prognozele institutiilor internationale sunt putin mai pesimiste, pentru un moment atat de indepartat".
"O prognoza acum pentru anul urmator are multe necunoscute. Prognozele noastre, ale CNP, beneficiaza de mai multe elemente. Noi avem aceasta institutie, CNP, care stie toate specificitatile economiei romanesti. Este normal sa fie un asemenea gap (diferenta -n.r.) dar cred ca pe parcursul acestui an se va micsora", a explicat Dragu.
Banca Mondiala a anuntat recent ca si-a redus semnificativ estimarile privind evolutia economiei romanesti in urmatorii doi ani, cand PIB-ul Romaniei ar urma sa creasca cu 3,7% respectiv 3,4%, cu 0,4 puncte procentuale respectiv 0,6 puncte procentuale mai putin decat se estima in luna ianuarie.
Totodata, la inceputul lunii trecute, Comisia Europeana anunta ca ritmul de crestere al economiei romanesti va incetini in 2017 la 3,7%. Si FMI a avertizat ca varful de crestere economica inregistrat in acest an de Romania va fi urmat in 2017 de o incetinire pana la 3,6%.
Pe acelasi subiect: