Produsul Intern Brut a inregistrat o crestere cu 4,4% pe seria bruta si cu 4,6% pe seria ajustata sezonier, fata de acelasi trimestru din anul 2015, in timp ce in trimestrul al treilea 2016 a fost, in termeni reali, mai mare cu 0,6% raportat la trimestrul anterior, potrivit datelor semnal publicate marti de Institutul National de Statistica (INS).
In primele noua luni ale anului, Produsul Intern Brut a crescut cu 4,9% pe seria bruta si cu 4,8% pe seria ajustata sezonier, comparativ cu perioada similara din 2015, a mai anuntat Statistica.
"Ca urmare a revizuirii seriei brute prin includerea estimarii Produsului Intern Brut pentru trimestrul III 2016 in seria trimestriala, seria ajustata sezonier a fost recalculata, indicii de volum fiind revizuiti fata de a doua varianta provizorie a Produsului Intern Brut pentru trimestrul II 2015, publicata in comunicatul de presa nr. 257 din 7 octombrie 2016. Rezultatele pentru trimestrele I si II ale anului 2016, comparativ cu trimestrul precedent, nu s-au modificat. Seriile ajustate sezonier se recalculeaza trimestrial ca urmare a modificarii modelelor adoptate, a numarului de regresori folositi, a modificarii seriilor brute si a numarului de observatii disponibile", mentioneaza INS.
Consiliul Fiscal: Este putin probabil un avans la PIB-ului de peste 5%, in acest an
Cresterea economica din trimestrul trei al acestui an, de 4,4% raportat la perioada similara din 2015, este sub asteptarile analistilor, desi era de anticipat, in conditiile in care stimularea economiei s-a bazat pe masuri fiscale care au dus la cresterea consumului, care au efect doar pe termen scurt, iar in aceste conditii un avans al PIB de peste 5% este putin probabil, a declarat marti presedintele Consiliului fiscal, Ionut Dumitru.
"
Este o crestere economica sub asteptarile noastre si pare ca sub asteptarile analistilor in general. Este o decelerare destul de semnificativa a cresterii economice. Astfel, sansele sa avem o crestere peste 5% in acest an sunt foarte mici in acest moment. Probabil ca va fi in jur de 4,5% dupa ultimele cifre, in conditiile in care, in trimestrul patru, este de asteptat sa se manifeste si efectul de baza. Anul trecut, in trimestrul patru, am avut o crestere puternica a investitiilor pe final de an si probabil ca anul acesta efectul de baza va fi unul semnificativ", a explicat Dumitru, citat de
Agerpres.
In opinia acestuia, decelerarea cresterii economice era de asteptat. "As spune ca este o decelerare care era cumva de anticipat, in conditiile in care am avut un stimul fiscal, in special la nivelul taxarii consumului, respectiv reducerea TVA, care a fost principalul factor al cresterii puternice a consumului. Asa cum teoria ne-o arata, practic, o stimulare a consumului prin masuri fiscale nu poate sa fie o stimulare de durata, adica este o crestere economica ce se manifesta in orizont de termen scurt si nu neaparat pe termen mediu si lung", a explicat presedintele Consiliului Fiscal.
Potrivit acestuia, si deficitul de cont curent, in crestere la noua luni de aproape 2,5 ori fata de noua luni din 2015, a fost alimentat tot de cererea interna. "Si aceasta crestere era de anticipat in conditiile in care cresterea de cerere interna a fost una foarte puternica si nu a fost insotita de o evolutie similara si la nivelul ofertei interne. Deci, avem o cerere care se reflecta intr-o crestere a deficitului comercial", a explicat Ionut Dumitru.
Romania ramane prima in UE la crestere economica
Chiar si in conditiile unie decelerari a cresterii, Romania a inregistrat cel mai semnificativ avans dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, conform estimarii preliminare publicate marti de Oficiul European pentru Statistica (Eurostat).
Potrivit Eurostat, PIB-ul zonei euro a urcat cu 1,6%, in ritm anual, in trimestrul trei din 2016, dupa un avans similar in precedentele trei luni, in timp ce Uniunea Europeana a inregistrat o expansiune de 1,8%, dupa un avans similar in precedentele trei luni.
Cele mai mari cresteri din UE in perioada iulie - septembrie 2016 s-au inregistrat in Romania (4,4%), Bulgaria (3,5%), Spania si Slovacia (ambele cu 3,2%). Nu s-au inregistrat scaderi ale PIB-ului in UE in trimestrul trei din 2016 comparativ cu perioada similara din 2015.
De asemenea, in trimestrul trei din 2016 comparativ cu precedentele trei luni, PIB-ul zonei euro a urcat cu 0,3%, dupa un avans similar in perioada aprilie - iunie 2016, in timp ce Uniunea Europeana a inregistrat o expansiune de 0,4%, dupa un avans similar in perioada aprilie - iunie 2016.
Cele mai mari cresteri din UE in trimestrul trei din 2016 comparativ cu precedentele trei luni s-au inregistrat in Bulgaria si Portugalia (ambele cu 0,8%), Spania, Cipru, Olanda si Slovacia (toate cu 0,7%). Romania se afla pe locul trei, cu un avans trimestrial de 0,6%. Nu s-au inregistrat scaderi ale PIB-ului in UE.
Comisia Europeana prognozeaza o crestere de 5,2% pentru Romania
Saptamana trecuta, Comisia Europeana a revizuit in urcare cu un punct procentual, la 5,2%, estimarile referitoare la cresterea economiei romanesti in acest an, avansul urmand sa incetineasca la 3,9% in 2017 si sa ajunga la 3,6% in 2018.
Estimarile au fost revizuite in urcare fata de previziunile din primavara, cand Executivul comunitar estima ca economia romaneasca va inregistra un avans de 4,2% in 2016 si unul de 3,7% in 2017.
"Cresterea reala a PIB este in prezent una din cele mai mari din UE si este preconizat sa ramana robusta in urmatorii ani, sprijinita de relaxarea fiscala si majorarile de salarii. Inflatia este de asteptat sa creasca pe masura ce efectele precedentelor reduceri de taxe vor disparea. Deficitul guvernamental este estimat sa creasca considerabil din cauza reducerilor de taxe si majorarilor de salarii in sectorul public", se arata in raportul CE.
In ceea ce priveste deficitul public, CE se asteapta ca politicile pro-ciclice sa duca la cresterea semnificativa a acestui indicator din cauza reducerilor de taxe si a majorarii cheltuielilor. Conform noilor estimari, deficitul public ar urma sa creasca in 2016 pana la 2,8% din PIB, de la 0,8% din PIB in 2015, urmand sa continue sa se deterioreze pana la 3,2% din PIB in 2017 si sa ramana la acest nivel si in 2018, plecand de la ipoteza ca politicile nu vor modifica.