Jurnal de vacanta. Concediu la Dubrovnik, cu 23 euro/noapte
In ultimii ani, Croatia a devenit una dintre cele mai apreciate destinatii de vacanta, iar orasul Dubrovnik pare un loc desprins din povesti: imbina peisajele de vis cu istoria si distractia. Valentin a fost anul trecut in vacanta aici si ne-a povestit experienta prin care a trecut.
Drumul cu masina - o lectie de istorie.
Am plecat din Bucuresti la ora 4 dimineata. Deoarece am pornit la drum cu masinile personale, am ales traseul cel mai scurt, de aproximativ 1100 km, dar din pacate a fost si cel mai anevoios. Am trecut prin Serbia si Bosnia, ajungand in Croatia. De-a lungul drumului se puteau vedea urmele razboiului ce a macinat fosta Iugoslavie de-a lungul anilor ’90. De pe bancheta, am observat ca am trecut prin tari frumoase, dar sarace, orase aproape pustii, cu oameni nu foarte fericiti.
Deplasarea prin muntii Bosniei a fost o experienta interesanta, deoarece nu stiai exact ce sentiment ar trebui sa te incerce. Sa te bucuri de priveliste sau sa iti fie teama daca din sens opus vine o alta masina…soseaua era foarte ingusta.
Cazare la vila
Am ajuns la Dubrovnik destul de tarziu la ora 23.30, ora Romaniei. Ne-am cazat intr-un apartament dintr-o vila, afacere a unor localnici. Nu era departe de centrul vechi al orasului. De la prima vedere, am spus ca va fi o experienta interesanta aceast concediu deoarece ajunsesem in orasul Treptelor. Apartamentul era curat si oferea toate utilitatile necesare unei vacante linistite. Ne-am bucurat de o terasa imensa, umbroasa, care iti oferea o priveliste frumoasa asupra zidurilor Old Town, dar si a Marii Adriatice. Pretul de inchirere al apartamentului de 3 camere (6 persoane) a fost de 150 euro pe noapte. Daca faci rezervare din timp, poti primi un mic discount. In final noi am platit in jur de 45 euro/noapte de cuplu.
Pregateste-te de miscare!
Dubrovnik este un oras pe coasta aflat la poalele unui munte, iar casele se intind pana in partea de sus a acestuia. Daca decizi sa nu te deplasezi cu masina (deoarece parcarea este foarte scumpa si locurile de parcare putine), atunci trebuie sa te pregatesti pentru putin efort. Ca sa ajungi la plaja sau in cetate, trebuie sa cobori multe trepte. Iar daca repeti acest traseu de mai multe ori in timpul unei zile, nu te mai simti vinovat ca ai mancat o inghetata :) Nu ai parte de plaja clasica - adica intinsa si cu nisip fin. Aici plajele erau efectiv niste bucati mici de tarm, pietroase, iar in alte zone erau niste terase cimentate. Nu este locul ideal pentru persoanele care nu stiu sa inoate: apa este destul de adanca chiar din apropierea tarmului.
Dubronvnik - un oras unde nu ai cum sa te plictisesti
Este un oras animat, plin de turisti din toate colturile lumii. Old Town este plin de terase cochete, care sunt tot timpul intesate de turisti. Este o destinatie turistica aleasa atat de catre familii cat si de grupuri de tineri. In zona vechiului port din Old Town sunt taverne unde fructele de mare sunt la mare cautare, iar mancare este foarte buna. Preturile in schimb sunt destul de maricele: la o masa, in medie pentru doua persoane pretul este in jur de 30-40 euro. Concluzia a fost ca Dubrovnik nu este un oras ieftin, fiind o destinatie cu standarde destul de inalte. Aleea pietonala din Old Town este deseori centru de atractie, fiind “scena” multor artisti locali care incanta turistii. Strada care traverseaza cetatea este un centru comercial. Si in Old Town sunt zone unde se pot vedea urmele razboiului, deoarece Vechea Cetate a fost asediata.
Nu rata excursiile cu barca! Se organizeaza foarte multe excursi cu barcuta catre insule invecinate. Noi am ales o excursie de o zi catre trei insule din apropiere, Insulele Elafiti. Am gasit mici asezari devenite turistice, locuri aflate departe de agitatia marelui oras. Vile pierdute prin vegetatia locului, umbrite de copaci uriasi, infrumusetate de flori si leandrii. Pret excursie: 20 euro/persoana, destul de ok tinand cont de faptul ca pranzul era inclus. Pentru intoarcerea in Romania am ales un alt traseu, mai lung de data aceasta. Am pornit de-a lungul Costei Croate, catre Split, in incercarea de a vizita si Parcul Natural de la Plitvice. Plecati din Dubrovnik, unde temperaturile erau destul de ridicate, am ajuns in zona Plitvice unde erau 12-13 grade si ploua torential. Ne-am oprit cinci minute la intrarea in Parc si am promis ca vom ajunge cu alta ocazie. Ne-am continuat drumul catre Zagreb. Am innoptat intr-o localitate unde abia am gasit un hotel. A doua zi am pornit, iar la drum si dupa multe ore de mers, am ajuns din nou acasa.