Dupa distractie, a venit si plata. Grecii au decis ce companii vor fi privatizate si cui i se va taia salariul VIDEO
Planul de austeritate al Greciei contestat cu proteste insangerate, dar salutat cu usurare de intreaga Europa, se transforma in masuri dureroase si imposibil de ocolit. Parlamentarii au decis, joi, cu cat si cui ii se va taia salariul sau pensia, cine va fi trimis acasa si ce companii vor fi privatizate. Dupa 30 de ani de trai mult peste posibilitati, factura a devenit insuportabila pentru greci. Dar tihna, siesta, placerile vietii sunt sfinte, chiar daca in jur se prabuseste lumea.
Scadenta este 3 iulie, de aici si graba votului din aceste momente din Parlament. Pana atunci premierul George Papandreou trebuie sa decida in detaliu masurile de austeritate in schimbul carora tara lui va primi o transa vitala de 12 miliarde de euro. Fara acesti bani, Grecia ar ramine fara lichiditati in cateva saptamini.
Ca sa intelegem cum a ajuns in impasul actual, e de-ajuns o plimbare prin centrul Capitalei. Cand cateva sute de inversunati se bat pe viata si pe moarte cu politistii, restul grecilor - la fel de nemultumiti - prefera sa-si exprime naduful ... relaxati cu un uzo, o limonada ori o bere rece in fata.
Contrar asteptarilor, in pofida grevelor si violentelor periodice, strainii n-au sters Grecia din itinerariul vacantelor. Ba mai mult, violentele din piata Sintgama au devenit o atractie in sine. Iar localnicii scot si un profit frumusel din vanzarea accesoriilor necesare pentru o incursiune reusita printre prostetatari.
Fara turismul salvator, lucrurile ar fi stat chiar mai rau. Vorbim despre un dezastru anuntat. Pana anul trecut, grecii aveau salarii la nivelul Germaniei, desi productivitatea era cel mult la jumatate. Cel care a condus pentru un timp si compania de telefonie fixa din Romania are perspectiva necesara pentru a transa:
"Din experienta mea in tara dumneavoastra pot sa va spun ca in Romania angajatii de la stat sunt mult mai performanti decat cei din Grecia. Aici, numarul de functionari este dublu fata de cel din Romania, daca luam in calcul numarul de locuitori, cel putin jumatate din ei ar trebui dati afara", spune Panagis Vourloumis, fostul sef OTE Grecia, actionar al Romtelecom si Cosmote.
In Grecia economia subterana reprezinta 35% din PIB, evaziunea fiscala fiind estimata la suma de 22 de miliarde de euro anual. Iar grecii trag in piept statul prin orice mijloace. Si nu doar cei modesti. In suburbiile luxoase din nordul Atenei, sunt declarate si deci impozitate numai 324 de piscine din totalul celor 17.000, descoperite de Fisc cu ajutorul unor imagini din satelit.
Acum, guvernul grec sustine ca poate face rost de sume substantiale din privatizari. Numai ca analistii spun ca statul elen este faimos pentru metodele de lucru extrem de netrasparente. Iar acest lucru ii sperie pe investitori.
Totusi, cazul Greciei pare a ilustra zicala: e rau cu rau, dar mai rau e fara rau. "Chiar daca nu vom face economii de 28 de miliarde asa cum ne-am angajat, ci de 15 miliarde de euro, nu cred ca va fi o problema. Uniunea Europeana e interesata sa tina Grecia in viata", spune
Vourloumis.