Centrala Atomoelectrica Cernobil se afla la 18 kilometri de orasul Cernobil si la mica apropiere de orasul ucrainian Pripiat.

Constructia centralei a inceput in anii ’70. In 1977 era gata primul reactor, in 1978 cel de-al doilea, urmat in 1981 de reactorul 3 si, in 1983, de reactorul 4. In 1986, atunci cand a avut loc explozia, erau in constructie reactoarele 5 si 6.

Pe 26 aprilie 1986, ora 1:23:58 AM, reactorul numarul 4 de la Cernobil sare in aer. Motivul: o combinatie fatala intre un test nereusit si o echipa de specialisti fara experienta.

Reactorul 4 fusese oprit cu o zi in urma pentru a se efectua mai multe teste legate de siguranta sistemului de racire, care functiona cu ajutorul apei.

Autoritatile vremii au tinut totul secret. Abia la 36 de ore de la accident incepe evacuarea populatiei. 1.200 de autobuze apar in oraselul de la numai 3 kilometri distanta de centrala.

Dezastrul de la Cernobil in imagini VIDEO

Interviu cu romanul care a fost la Cernobil: Ce alimente sunt predispuse la contaminare si cum ne ferim de radiatii VIDEO

Desi era evident ca ceva groaznic se intamplase, iar oamenii erau evacuati, Mihail Gorbaciov decide sa nu informeze populatia timp de trei zile. Abia atunci guvernul de la Moscova recunoaste amploarea catastrofei.

Intre timp, reactorul de la Cernobil continua sa emita radiatii ucigase, echivalente a 400 de bombe de la Hiroshima.


Citeste intreaga poveste a accidentului de la Cernobil si urmarile acestuia pe www.stirileprotv.ro!

25 de ani de la dezastrul de la Cernobil: UE ofera 110 mil. euro pentru consolidarea sarcofagului de beton

Este OFICIAL: Fukushima, noul Cernobil. Radiatiile, la nivel MAXIM

Angajat al centralei de la Cernobil: “Am aproape 30 de boli, oasele mele se sfarama!”

Numarul exact al victimelor accidentului de la Cernobil face obiectul unei dezbateri aprinse, la 25 de ani de la explozie, iar medicii afirma ca milioane de persoane sufera in continuare de probleme de sanatate legate de catastrofa.

Autoritatile ucrainene estimeaza ca in total cinci milioane de persoane - ucraineni, belarusi si rusi - au avut de suferit de pe urma acestei catastrofe. O mare parte dintre ei locuiesc in continuare in zonele contaminate.

Pentru Greenpeace, consecintele contaminarii radioactive (cancer, afectiuni ale sistemului imunitar, boli cardiace) ar putea provoca in total intre 100.000 si 400.000 de morti in aceste trei foste republici sovietice.

Aceste cifre contrasteaza cu bilantul ONU, care a estimat in 2005 la 4.000 numarul persoanelor afectate de radiatii.

Un comitet stiintific al ONU, UNSCEAR, nu recunoaste decat 31 de decese in randul operatorilor si pompierilor cauzate direct de efectul radiatiilor si alte 19 decese in randul persoanelor care s-au ocupat de operatiunile de curatare a zonei pana in 2006, din "diferite motive".

Volodimir Palkin, un ucrainean in varsta de 69 de ani, care lucra la centrala in momentul accidentului, a povestit pentru AFP ca petrece cel putin doua luni pe an in spital si ca a suferit de numeroase tipuri de hemoragie. "Aveam o sanatate de fier, astazi am aproape 30 de boli", a declarat Palkin, aflat intr-o clinica specializata din Kiev. "Merg cu dificultate, oasele mele se sfarama, am probleme cu tiroida", a adaugat el.

Dupa explozia reactorului numarul 4 al centralei, la 26 aprilie 1986, aproximativ 600.000 de cetateni sovietici au participat timp de mai multe luni la lucrarile al caror scop era oprirea propagarii radiatiilor, izolarea fragmentelor reactorului si curatarea zonei contaminate in jurul centralei atomice.

Vacanta la Cernobil sau in insula interzisa din Japonia.Topul destinatiilor din orasele fantoma ale lumii