"Dr. Doom" si primarul New York-ului au avut dreptate: criza economica duce la revolte de strada. Sute de americani vor sa ocupe Wall Street FOTO
Cateva sute de manifestanti s-au adunat sambata in apropiere de Wall Street, cu intentia de a ocupa zona financiara din New York, in semn de protest fata de coruptia si lacomia din sistemul financiar si fata de reducerile bugetelor sociale americane, relateaza AFP.
Demonstrantii, in majoritate tineri, intentionau sa stationeze in apropierea Bursei din New York, pentru a-si exprima furia fata de un sistem financiar care ii favorizeaza pe cei bogati si puternici.
Politia a blocat insa toate caile de acces catre Wall Street si arterele invecinate, unde se afla sediile marilor banci americane, impiedicandu-i pe manifestanti sa ajunga in zona.
Manifestatii coordonante pe retele sociale
Manifestatia a fost convocata, prin intermediul retelelor sociale, de mai multe grupuri anarhiste si de revista online Adbusters. "Singurul lucru pe care il avem in comun este ca suntem cele 99 de procente din populatie care nu mai tolereaza lacomia si coruptia celorlalti 1 la suta", conform unui comunicat publicat pe site-ul Occupy Wall Street.
Organizatorii sperau sa transforme Wall Street intr-o "Piata Tahrir americana", dupa modelul pietei centrale din Cairo, ocupata de manifestantii care au obtinut, in februarie, inlaturarea de la putere a regimului condus de Hosni Mubarak.
Sambata dupa-amiaza, circa 700 de persoane, dintre care multe aveau asupra lor saci de dormit, cautau un loc unde sa campeze, la circa un kilometru de Bursa din New York. Organizatorii anuntasera ca spera sa atraga cel putin 20.000 de participanti la protest.
Statele Unite, afectate de criza financiara din 2008, au aplicat importante reduceri bugetare pentru reducerea deficitului, in timp ce rata somajului se situeaza la un nivel de circa 9 la suta.
Care sunt riscurile
Primarul New Yorkului, Michael Bloomberg, a atentionat, inca de sambata, ca in cazul in care autoritatile de la Washington nu gasesc solutii pentru a-i ajuta pe tineri sa isi gaseasca un loc de munca, SUA risca sa se confrunte cu revolte in masa, scrie New York Daily News.
In plus, intr-un editorial, publicat recent in Economonitor, economistul Nouriel Roubini, cel care a vorbit prima data si despre actuala criza economica mondiala, nu vine deloc cu vesti bune. Dupa trei ani de convulsii economice, care au dus la scaderea nivelului de trai a majoritatii oamenilor, ar putea urma convulsii sociale si proteste de strada, spune Roubini, care vede in ceea ce se intampla in Orientul Mijlociu, Israel sau Marea Britanie semne ale generalizarii revoltelor cu accente violente.