Doua banci din Romania ar fi de acord cu convertirea creditelor din franci elvetieni in lei, la cursul de la data acordarii, dar cu dobanzi de 6% pe an
Doua banci din Romania ar dori transformarea creditelor in franci elvetieni, la cursul de la data acordarii, dar cu o conditie: sa fie convertite in lei si la dobanzi de 6% pe an. Cel putin asta sustine avocatul Gheorghe Piperea, cel care a adunat in lupta cu bancile mii de clienti.
Avocatul este insa de parere ca ar trebui preluat modelul deciziei de la Galati, unde instanta a hotarat ca, in cazul unei cliente, conversia ar trebui facuta la cursul de la data imprumutului, plus 10%. Astfel, pierderile reclamate de banci, ar fi mai mici.
Avocatii specializati in litigii cu bancile sustin ca mai multe institutii financiare ar dori rezolvarea amiabila a situatiei celor indatorati in franci elvetieni.
"Am primit o propunere de la doua banci, de avut in vedere, care doresc transformarea creditului cu inghetarea cursului la momentul incheierii contractului si trecerea la costurile din prezent pentru lei, cu dobanzi de circa 6% pe an", a explicat avocatul Gheorghe Piperea.
In opinia avocatului, atat bancile cat si economia ar avea numai de castigat dintr-o astfel de masura.
"Daca acesti oameni isi vor putea plati datoriile timp de 25 de ani, sistemul bancar va fi stabilizat, nu destabilizat. Celor 3 milioane de persoane care sunt imprumutate la banci, daca le lasi 30% in plus pe luna, banii aceia se vor duce in consum si vor aparea din nou creditele de consum, se va alimenta bugetul cu TVA si asa mai departe", a mai spus avocatul.
Piperea sustine ca decizia instantei din Galati, unde o fosta sefa de banca a castigat irevocabil reconversia creditului la cursul initial, plus 10%, este una echilibrata si ar ajuta ambele tabere, banci ori indatorati, daca ar fi aplicata tuturor contractelor in curs.
In Parlament sunt in prezent doua proiecte de lege care vizeaza conversia creditelor in valuta. Cel initiat de UDMR, care prevede conversia la cursul la care s-a semnat contractul in caz de rambursare totala sau partiala a primit aviz negativ de la Comisia de buget a Camere Depitatilor - cea care este camera decizionala. Celalat proiect, propus de PSD si care prevede doar refinantarea la cursul actual, dar fara costuri suplimentare, a primit acordul Guvernului si urmeaza cel al Comisiilor.
Pe acelasi subiect: