Seful FMI, Dominique Strauss-Kahn, si-a inceput vizita la Bucuresti
Directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn (foto), si-a inceput, marti, vizita de o zi la Bucuresti cu o discutie, la sediul Guvernului, cu premierul Emil Boc, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, si o parte dintre membrii Cabinetului.
La intalnire au fost prezenti vicepremierul Marko Bela, ministrul Finantelor, ministrul Administratiei si Internelor, precum si reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu.
De la inceputul discutiei, directorul general al FMI i-a spus premierului Boc ca intelege ca Romania a fost afectata de criza si ca exista o presiune asupra bugetului si a asigurat ca institutia financiara cauta in continuare solutii, impreuna cu autoritatile romane, pentru a pastra echilibrul macroeconomic, "chiar daca uneori pare mai dura".
"Romania este o tara foarte importanta pentru noi, suntem aici sa incercam sa va ajutam sa reveniti pe drumul cel bun, sa va ajutam sa implementati politicile pe care dumneavoastra le alegeti si, chiar daca uneori echipa FMI poate parea un pic mai dura, pentru ca asa este necesar, tot ceea ce aud este ca relatia cu Guvernul si Banca Nationala a fost de cea mai inalta calitate posibila. Desigur ca intelegem ca criza a lovit economia si trebuie sa remediati aceasta situatie si, de aceea, cu siguranta in aceste zile exista o presiune asupra bugetului. Deci suntem foarte clar capabili sa intelegem acest lucru si sa incercam sa vedem impreuna cu dumneavoastra cum pastra echilibrul, tinand cont totodata de nevoile pe care le sustineti", a spus directorul general al FMI.
El a aratat ca a trebuit sa isi scurteze vizita in Romania, deoarece, miercuri, participa la un eveniment organizat la New York si ca a ales sa mearga mai intai in Polonia, inainte de a sosi la Bucuresti, deoarece "este cea mai mare economie a Uniunii Europene din zona Europei Centrale si de Est".
Romania are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD, urmand sa ajunga la 19,95 miliarde euro.
Pe acelasi subiect: