Centrul Bucurestiului, vandalizat. Distrugerile in urma protestului de azi-noapte se intind pe 6 km, de la Universitate la Tineretului. GALERIE FOTO si VIDEO
Centrul Istoric al Capitalei a fost vandalizat. Au fost smulse pietre din pavaj. De asemenea si cabluri, iar defectiunile au aparut imediat in zona Pietei Unirii. Primarul Sorin Oprescu a mers, duminica noapte, la finalul protestului, pe strazile din centrul Bucurestiului. Edilul a declarat ca distrugerile se intind pe sase kilometri, de la Piata Universitatii la Parcul Tineretului.
Sorin Oprescu a convocat la sediul municipalitatii comandamentul de urgenta, luni, de la 9.00, pentru a evalua pagubele in urma protestelor si a dispune masurile care se impun.
Edilul sef al Bucurestiului a afirmat ca au fost distrusi 400 de metri liniari de garduri de delimitare, intre Bulevardele Universitate pe I.C. Bratianu, sapte semne de circulatie, intrarea in pasajul Dimitrie Cantemir. Totodata, Oprescu a informat ca opt statii ale Regiei Autonome de Transport Bucuresti (RATB) au fost vandalizate: doua de la magazinul Unirii, doua de la Hanul lui Manuc si patru din statia Sf. Gheorghe. A fost distrus si pavajul scarilor Teatrului National Bucuresti, locul cel mai violent al manifestarilor de sambata si duminica, dar si cel din zona Facultatii de Arhitenctura Ioan Mincu si din Centrul Istoric. Cincisprezece stalpi de iluminat au fost devastati si sase semafoare. Geamurile de la mai multe sedii de banci au fost sparte, precum si ale unor spatii comerciale din centrul Bucurestiului.
Primarul a reluat apelul la calm, la intelegere si la comportament civic, sustinand ca lucrurile pot fi rezolvate si fara violenta. Si la inceputul protestului de duminica, Oprescu a facut un apel la calm, sustinand ca organizatorii pot veni oricand la Primarie sa ceara autorizatie pentru actiunile lor.
Si reprezentantii Jandarmeriei au facut apel la calm, sustinand ca violentele inregistrate sambata si duminica in Bucuresti sunt regretabile.
Transparency International Romania a condamnat violentele, indiferent din ce parte au aparut in manifestarile de strada din Bucuresti si a facut apel la manifestanti sa se abtina de la orice acte violente, care trebuie evitate cu orice chip pentru a nu degenera.
Protestul din Piata Universitatii s-a incheiat duminica noapte, dupa aproape 12 ore. In Piata Unirii, au avut loc incendieri si vandalizari. Pe strada au ramas in urma protestului pietre, sticle sparte, garduri rupte, resturi de la torte si de la tuburile de gaze lacrimogene, precum si mobilier stradal devastat. Cateva masini ale companiilor de salubrizare au iesit in zona pentru a curata strazile. In fata magazinelor Unirea si Cocor, au fost incendieri si vandalizari. Un magazin de telefonie mobila a fost distrus si s-au furat aparate si alte accesorii. Totodata, magazinul alimentar din spatele complexului comercial Unirea a fost vandalizat, geamuri de la case de schimb valutar au fost sparte, iar un chiosc de ziare a fost incendiat, focul fiind stins de pompieri si jandarmi, cu tunuri cu apa.
Actele de vandalism s-au inregistrat dupa ce jandarmii au reusit indepartarea din zona Pietei Universitatii a unor protestatari violenti, care au aruncat cu pietre si au facut gesturi obscene catre fortele de ordine.
Persoanele ridicate de jandarmi in timpul protestelor violente au fost identificate, in functie de inregistrarile video urmand sa se stabileasca ce fapte a savarsit fiecare, politistii facand apel la proprietarii magazinelor sau masinilor vandalizate sa depuna plangere in zilele urmatoare, a declarat pentru Mediafax purtatorul de cuvant al Politiei Capitalei, Diana Sarca.
Purtatorul de cuvant al Ministerului de Interne, Marius Militaru, a declarat, duminica noapte, ca 40 de agresori au fost identificati si dusi la sectiile de politie.
In urma protestelor de duminica din Capitala au primit ingrijiri medicale 51 de persoane, 19 au fost duse la spital, dintre care patru jandarmi, potrivit informatiilor de la SMURD si Serviciul de Ambulanta Bucuresti-Ilfov.