Cartierul financiar al Londrei se cutremura
Vestea celor 10.000 de concedieri anuntate de grupul UBS s-a propagat precum o unda de soc pe strazile inguste ale vechiului district financiar al Londrei. Socul a fost resimtit in egala masura de bancheri si de constelatia de firme si antreprenori care s-au obisnuit cu o clientela cu buzunare adanci.
UBS, cea mai mare banca elvetiana, a anuntat recent ca va concedia 10.000 de angajati in urmatorii trei ani. Printre acestia, 3.000 dintre cei 6.600 de angajati ai diviziei din Londra.
Concedierile masive pregatite de UBS i-a socat chiar si pe "veteranii" din City of London, obisnuiti cu disponibilizarile care au loc periodic in industria financiara, noteaza cotidianul britanic de business Financial Times, preluat de Mediafax.
Anuntul bancii elvetiene ar putea fi numai varful aisbergului. Noile reglementari care impun bancilor sa acumuleze rezerve de capital mai substantiale, conditiile economice dificile, scaderea veniturilor si dificultatile de pe pietele de credit au afectat serios profitabilitatea anumitor sectoare ale industriei financiare si, in unele cazuri, le ameninta viabilitatea, noteaza FT. Astfel, bancile de investitii se pregatesc modificari structurale fundamentale, iar multi bancheri nu cred ca se va putea reveni asupra acestor decizii nici dupa redresarea economiei.
Multe banci nu au afisat inca o reactie. Seful departamentului de servicii financiare de la compania de consultanta PwC Londra, Kevin Burrowes, comenteaza pentru Financial Times ca mai multe banci importante "nu s-au trezit inca", nu au realizat ca industria trece printr-o schimbare de directie. "Dar vor fi nevoiti sa se trezeasca. Exista banci care vor fi nevoite sa ia niste decizii foarte grele", spune el.
Impactul dur al caderii industriei financiare londoneze
Aprecierea actiunilor UBS dupa anuntul privind concedierile ar putea incuraja alte banci sa ia masuri similare, declansand un nou val de disponibilizari. Impactul reasezarii industriei financiare londoneze este resimtit insa dincolo de zidurile bancilor din City. De la agentii de PR, resurse umane si imobiliare la croitori, bijutieri si florari de lux, companiile si micii antreprenori din districtul financiar londonez isi datoreaza bunastarea tocmai unei industrii financiare "sanatoase".
Astfel, firmele care s-au obisnuit sa serveasca bancile si bancherii au inceptu sa caute alternative. Unele companii de recrutare specializare pe banci au inceput sa ofere servicii de instruire personala sau consultanta de resurse umane, potrivit lui Burrowes de la PwC. Totodata, o florarie din apropierea sediului UBS a introdus buchete la preturi mai mici a combate scaderea vanzarilor.
Industria de servicii financiare si profesionale din Londra este unul dintre principalele motoare ale economiei din sud-estul Angliei. Schimbarile din sectorul bancar au adus in centrul capitalei britanice mai multi specialisti in risc, reglementare si integrare, insa nimeni nu se asteapta ca acestia sa poata compensa pentru exodul de job-uri din industria financiara.
Potrivit datelor Centrului pentru Cercetare Economica si de Business din Londra, preluate de Financial Times, numarul angajatilor din City of London in domeniul serviciilor financiare a scazut de la 354.000 in 2007 la 255.000 in acest an, orasul pierzand astfel aproximativ 100.000 de angajati predominant bine platiti.
Odata cu scaderea veniturilor bancilor apare si problema delicata a stimularii angajatilor performanti. Disparitia bonusurilor si plafonarea salariilor i-ar putea determina pe unii sa-si caute de munca in alta parte, poate in sectoare care o duc mai bine, precum IT-ul, sau chiar in alte tari.
Pe acelasi subiect: