Cum rezolva SUA si liderii G7 criza datoriilor. Franta: Viitorul UE depinde de mentinerea euro
In timp ce SUA a cerut celor mai mari economii europene sa asigure sprijin "neconditionat" statelor de la periferie, confruntate cu o criza a datoriilor care ameninta recuperarea la nivel global, Germania, principala forta financiara a zonei euro, a afirmat ca prioritara este reducerea deficitelor, scrie Reuters.
Angajamentele vagi si lipsa de masuri din partea statelor membre G7 au subliniat diferendele dintre Europa si Statele Unite, dar si spatiul redus de manevra in fata celei mai grave crize de incredere de la criza creditelor.
"Nu exista nicio directie, situatie asteptata de altfel, avand in vedere ca nu exista un acord in privinta politicilor fiscale intre SUA si Europa, la fel cum nu exista o intelegere in privinta celor monetare", a declarat Gilles Moec, economist la Deutsche Bank Londra.
Desi initial a anuntat ca nu este necesar un comunicat, Franta a considerat in final ca ar fi utila transmiterea unui semnal de unitate pietelor financiare, dupa ce Wall Street a scazut cu pana la 3% vineri. "Comunicatul a fost dat la insistentele francezilor, dar in realitate nu inseamna nimic. Nu ne putem pune de acord nici macar in privinta problemelor. Cum sa ne intelegem in privinta analizelor?", a afirmat un delegat G7.
In plus, ministrul francez de Externe, Alain Juppe, spune ca soarta Uniunii Europene (UE) depinde de mentinerea euro, iar uniunea politica si economică ar fi in pericol daca moneda comuna ar fi desfiintata de criza datoriilor suverane.
Pietele financiare tremura
Pietele financiare, aflate intr-o perioada de volatilitate accentuata, au fost afectate vineri de anuntul demisiei celui mai important oficial german la Banca Centrala Europeana (BCE) ca protest fata de programul de achizitii de obligatiuni al institutiei. Demisia evidentiat diviziunile liderilor europeni, la fel cum G7 a ilustrat diferendele globale.
Termenii comunicatului de final, mai putin angajanti decat cei ai unui comunicat obisnuit al G7, au recunoscut tensiunile din piata si semnele clare ale unei incetiniri a cresterii economice la nivel mondial. "Suntem decisi in privinta unui raspuns puternic si coordonat la nivel international in privinta acestor provocari", se arata in document, fara a fi oferite detalii, cu exceptia unui indemn prietenos la ajustari fiscale care sa nu afecteze cresterea economica.
In comunicat, G7 si-a exprimat sprijinul pentru planul de 447 miliarde de dolari anuntat de presedintele SUA, Barack Obama, si pentru decizia din iulie a Europei de a creste atributiile fondului de stabilizare a zonei euro.
Inaintea reuniunii au existat speculatii ca bancile centrale ar putea hotari un pachet de masuri coordonate pentru stimularea economiei, inclusiv interventii neconventionale, dar un al doilea delegat a afirmat ca un astfel de subiect nu a fost nici macar discutat. "Nu este realist ca pietele financiare sa se astepte sa punem sute de miliarde pe masa de fiecare data cand ne intalnim", a spus el. Geithner si-a exprimat, in timul reuniunii, increderea ca executivul american va obtine aprobarea Congresului pentru cel putin o parte din planul lui Obama, in pofida opozitiei republicane, a adaugat un alt delegat.
In cea mai mare parte a intalnirii a fost discutata criza datoriilor din Europa si situatia bancilor din regiune, au spus oficiali americani.
Pentru a calma temerile legate de finantarea bancilor europene, presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a declarat in cadrul reuniunii ca institutiile de credit au active de 5.000 de miliarde de dolari pe care le pot folosi pentru a accesa fonduri de la banca centrala.
Totodata, in timp ce Japonia a anuntat ca a primit acordul G7 pentru masuri unilaterale in privinta cursului de schimb, delegati care au participat la intalnire au declarat ca aceasta chestiune nu a fost discutata in profunzime, iar limbajul folosit in comunicat a fost pur si simplu preluat din cele anterioare.
Citeste si
Cum se pregateste Germania de un eventual faliment al Greciei. Ce masuri de austeritate a luat statul elen