Decizii radicale la Consiliul European: Romania va face parte din uniunea bancara. Zona euro va avea buget propriu
Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, dupa Consiliul European, ca partea romana si-a propus sa aiba acces la uniunea bancara si acest lucru a fost reusit, potrivit concluziilor liderilor europeni, el mentionand si ca a fost stabilit ca zona euro va avea un buget propriu, scrie Mediafax.
"Aici as face, de asemenea, o precizare care este de importanta majora pentru noi: ceea ce ne-am propus, si anume sa avem acces la uniunea bancara, s-a intamplat prin concluziile de astazi. Efortul nostru este bine reprezentat in concluziile care au ramas definitive. In interiorul Uniunii Bancare, pana la urma problema este legata de supravegherea tuturor bancilor din zona euro, dar si din statele non-euro care opteaza sa faca parte din acest sistem, mai exact Mecanismul unic de Supraveghere", a spus Basescu.
El a spus ca mecanismul iti creeaza drepturi, dar si obligatii si in negocierile care vor avea loc pana la Consiliul European din decembrie.
"Reprezentantii nostri de la BNR si MFP vor trebui sa valorifice punctul nostru de vedere in reglementarile care se construiesc si care vor fi adoptate pana la 31 decembrie 2012. Deci regulamentele si reglementarile de functionare a Mecanismului vor fi finalizate si adoptate pana la 31 decembrie 2012 sau pana la 1 ianuarie 2013. Au fost utilizati termeni diferiti, cert este ca de la 1 ianuarie 2013 incepe procesul de implementare a acestor reglementari si ele nu vor ocoli niciun fel de banca, nici banca mare, nici mai mica", a spus presedintele.
El a mentionat ca oricand inspectorii BCE se pot adresa direct bancilor.
"Sigur, va functiona sistemul subsidiaritatii si autoritatile nationale vor prelua parte din prevederile de supraveghere pe care si le asuma BCE. Dar oricand inspectorii BCE se pot adresa direct bancilor, sarind peste autoritatea de reglementare, care este in cazul nostru BNR. BNR este membru a Autoritatii Bancare Europene", a spus seful statului.
Liderii europeni promit masuri rapide de sustinere a cresterii economice si a pietei muncii
Liderii europeni s-au angajat vineri, la Bruxelles, sa accelereze punerea in practica a unor masuri de sustinere a cresterii economice si a pietei muncii, in fata ravagiilor produse de austeritate, dupa ce cu o zi in urma au decis sa introduca in 2013 un mecanism de supraveghere bancara.
La incheierea celei de-a doua zile a summit-ului european, sefii de state si de guverne vor adopta un text care sa reafirme angajamentele unui acord din iunie, care include un pact de crestere de 120 miliarde de euro, transmite AFP.
Potrivit proiectului de declaratie obtinut de AFP, "este esential ca Uniunea Europeana sa faca rapid eforturi maxime pentru punerea in practica a masurilor convenite pentru relansarea cresterii, a investitiilor si a pietei muncii, restabilirea increderii si imbunatatirea competitivitatii".
Declaratiile intervin pe fondul nemultumirii sociale in crestere in fata austeritatii impuse de mai multe tari europene, pentru redresarea finantelor publice afectate de criza datoriilor.
Joi, in prima zi a summit-ului UE, in Grecia au avut loc o greva generala si manifestatii de protest.
Potrivit proiectului de acord, Banca Europeana de Investitii (BEI) va efectua in urmatoarele saptamani o majorare de capital de 10 miliarde de euro, astfel ca va ajunge la o capacitate de finantare de 60 de miliarde de euro.
In document se afirma ca un proiect de realocare a 55 de miliarde de euro din fonduri structurale neutilizate "este pe drumul cel bun".
In cazul unui program de emisiuni de obligatiuni pentru finantarea de proiecte, au fost deja autorizate 100 de milioane de euro, dintr-un total de 130 de milioane de euro.
Liderii europeni s-au angajat joi noaptea la introducerea treptata a unui mecanism, in 2013, pentru supravegherea bancilor din zona euro.
Pe acelasi subiect: