Termenul de depunere a ofertelor pentru Oltchim, prelungit. Reprezentantii Gazprom cer o amanare, dupa ce Dan Diaconescu a atacat metoda de privatizare
UPDATE Termenul de depunere a ofertelor pentru privatizarea Oltchim a fost prelungit pana joi, 20 septembrie, la ora 12:00, a anuntat seful OPSPI, Remus Vulpescu, precizand pana pe data de 22 septembrie trebuie informati reprezentantii FMI cu privire la inceperea negocierilor cu investitorii.
"Termenul de depunere a ofertelor se prelungeste pana joi, 20 septembrie la ora 12:00. Documentele de participare depuse raman valabile, iar cumparatorii dosarului de prezentare si ai caietelor de sarcini au dreptul sa retraga documentele depuse pana la data prezentei decizii, sa completeze si sau sa continue depunerea de documente pana la noul termen limita", a anuntat Vulpescu.
El a precizat ca nu va mai fi posibila o alta amanare pentru ca pana pe 22 septembrie autoritatile romane trebuie sa infromeze Fondul Monetar International.
"Dupa multiple amanari, statul roman este intr-un moment in care termenele limite nu mai pot fi amanate, anulate, sau tergiversate (...) Avand in vedere ca data limita anuntata initial pentru18 septembrie avea ca scop sa dea posibilitatea autoritatilor romane sa informeze partenerii internationali si ca exista un termen de informare a conducerii partenerilor internationali (...) o scurta amanare este posibila si dorim in spiritul transparent al legalitatii si al intereselor legale sa acordam o scurta amanare in procedura de selectare a ofertantului castigator pe baza pretului", a spus Vulpescu.
Seful OPSPI a afirmat ca vanzarea pachetului de actiuni detinut de stat la Oltchim nu este o privatizare la cererea institutiilor financiare internationale, ci un angajament la propria initiativa a statului roman, asumat cu un an in urma, "angajament al carui scop nu este de a schimba proprietarul combinatului, ci stoparea acumularii de datorii si a pierderilor".
Seful OPSPI a anuntat luni ca societati care reprezinta Gazprom au solicitat amanarea cu doua saptamani a termenului limita pentru depunerea ofertelor de privatizare la Oltchim pentru a analiza impactul litigiilor aparute in ultimele zile privind combinatul chimic.
Presedintele PP-DD, Dan Diaconescu, a cerut, saptamana trecuta, in instanta, anularea hotararii AGA de la Oltchim prin care s-a aprobat metoda de privatizare, care presupune si preluarea unor datorii de 1,8 miliarde lei catre AVAS.
In dimineata zilei de luni Diaconescu a mai depus la Tribunalul Bucuresti doua cereri, care privesc anularea privatizarii Oltchim si suspendarea tuturor masurilor de privatizare pana la solutionarea cererii de anulare a deciziei AGA.
Inceperea negoicierilor cu investitorii care au depus oferte la Oltchim reprezinta preconditie pentru aprobarea celei de-a sasea evaluari a acordului cu Fondul Monetar International. Boardul director pentru discutarea evaluarii acordului cu Romania este programat pentru a doua parte a acestei luni. Seful misiunii FMI de evaluare, Erik de Vrijer, a anuntat in august ca evaluarea nu va fi aprobata de consiliul director daca vreuna dintre cele patru preconditii nu este indeplinita
"Un potential cumparator care a cumparat si dosarul de prezentare si caietul de sarcini, mentionez ca este vorba de un potential investitor strain, cu sediul in europa de vest, ne-a transmis ca: Suntem foarte satisfacuti sa participam la licitatia Oltchim, dar dorim sa aratam ca am intrat in posesia unor documente foarte recent. Acestea trebuia traduse pentru clientii nostri in engleza si rusa, Gazprom Neft si Gazprom. In plus avand in vedere articolele recente din mass media referitoare la un potential investitor care a demarat litigii impotriva Oltchim va rugam sa ne transmiteti un raport in care sa ne explicati ultimele evolutii", a declarat Vulpescu, potirvit Mediafax.
La sfarsitul lunii august, Guvernul a schimbat strategia de privatizare a Oltchim, prin vanzarea in procedura colectiva a pachetului de actiuni detinut de stat, respectiv 54,6% din capitalul social, si a creantelor Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) si Electrica SA, reprezentand 1,8 miliarde lei sau 56% din datoriile companiei.
Anterior, privatizarea era prevazuta dupa majorarea capitalului social al Oltchim cu pana la 2,059 miliarde lei, la 2,093 miliarde lei, prin conversia in actiuni a creantei AVAS, in valoare de 1,12 miliarde lei, si prin emiterea de actiuni noi, care sa fie oferite spre subscriere actionarilor minoritari.
Pana la termenul limita, luni, 17 septembrie, ora 12:00, au depus oferte trei cumparatori: PCC SE, inregistrata in Germania, presedintele PP-DD, Dan Diaconescu si omul de afaceri Stefan Vuza, prin doua firme, Chimcomplex si Aisa Invest.
"Depun cea mai mare oferta si sigur castig", a spus Dan Diaconescu la intrarea in sediul Ministerului Economiei si Comertului, potrivit Mediafax.
Mai multe despre:
#Oltchim#Dan Diaconescu
Pe acelasi subiect: