Cum sa-ti pastrezi economiile la banca pentru a evita surprizele neplacute: lei, euro sau dolari?
Dobanzile la depozitele in lei sunt de aproape doua ori mai mari decat la euro, dar riscul valutar nu poate fi ignorat complet avand in vedere tensiunile de pe pietele externe, scrie Ziarul Financiar.
Cine vrea castig maxim din sumele economisite intr-un depozit trebuie sa isi pastreze banii in lei, dobanzile fiind aproape duble fata de valuta, dar pentru a se proteja de volatilitatea cursului de schimb un client ar trebui sa opteze pentru un cos de economisire care sa includa si alte valute, spun analistii.
Castigul obtinut dintr-un depozit in lei este cu circa 70% mai mare decat castigul dintr-un depozit in euro si in plus bonificatiile platite de banci pentru sumele economisite in lei sunt duble fata de inflatie, in timp ce veniturile dintr-un depozit in euro abia acopera cresterea preturilor.
Volatilitatea din ultimele luni a pietelor financiare arata insa ca pe langa castigul nominal trebuie urmarit si impactul unui eventual curs valutar mai depreciat.
"Varianta optima in acest moment ar fi un cos de economisire format in principal din depozite in lei, deoarece randamentele obtinute pentru lichiditatile in moneda nationala sunt net superioare depozitelor in alte devize. Jumatate din portofoliu ar fi insa prudent sa fie diversificat in depozite in euro si dolari pentru ca deponentul sa se protejeze de volatilitatea cursului de schimb", considera Melania Hancila, economistul-sef al Volksbank.
Spre exemplu, un client care depune 5.000 de euro pe 12 luni, cu o dobanda de 4% pe an, incaseaza la scadenta 5.170 de euro, iar la un depozit de 21.500 de lei (echivalentul a 5.000 de euro), cu dobanda de 7% pe an, primeste dupa acelasi interval 22.770 de euro (adica 5.290 de euro).
Pe acelasi subiect: