La mijlocul acestui an 4,2 milioane de romani, adica 43% din populatia activa a Romaniei, aveau credite la banci sau la institutii financiare nebancare. 450.000 aveau credite si la unele si la celelalte, potrivit Raportului Bancii Nationale a Romaniei asupra Stabilitatii Financiare pentru 2011.

In medie, romanii din aceasta categorie aveau cate trei credite, respectiv doua credite la banci si unul la IFN si, in principiu, atinsesera gradul maxim de indatorare. Tot ei, dar si multi altii care nu sunt trecuti pe vreo lista oficiala de datornici, obisnuiesc sa se imprumute si din alte surse decat cele institutionale.

Explicatia este, in esenta, foarte simpla: circa 70% dintre romanii chestionati intr-un studiu iVox realizat pentru Kruk Romania spun ca au o situatie financiara proasta si foarte proasta.

Salariile pe care le castiga sunt adesea insuficiente pentru cheltuielile pe care le au, asa ca trebuie sa apeleze la solutii alternative. Multi dintre ei nu mai sunt eligibili pentru acordarea unui imprumut bancar, drept pentru care ajutorul cunoscutilor este singura resursa pe care o mai au. In plus, aceste imprumuturi nu presupun si o dobanda lunara - cosmarul cel mai mare al oricarui datornic.

Citeste continuarea pe www.zf.ro.