Cum poti sa-ti platesti datoriile fara sa treci pe la banca?
Te-ai saturat de interminabilele drumuri la banca, de zecile de minute pierdute stand la coada la ghiseu sau ai de platit o datorie si niciodata nu reusesti sa o achiti la timp? Asta pentru ca nu ai descoperit inca ce usor este sa transferi bani stand comod la calculator, indiferent ca esti acasa, la serviciu sau chiar in strainatate. In plus, comisioanele sunt mai mici decat la ghiseu!
Serviciul de internet banking nu mai este un secret pentru cei 26% dintre utilizatorii de internet care l-au folosit in 2009, economisind timp si bani, pentru ca in general comisioanele sunt reduse fata de cele de la ghiseu. Asta in conditiile in care jumatate dintre romani acceseaza web-ul.
Ce poti face cu internet banking?
Cam orice plata iti trece prin minte:
- achiti facturi la utilitati;
- tranzactii de schimb valutar;
- transferi bani intre conturile tale de card sau curente;
- faci plati interne si externe;
- verifici oricand soldul si poti cere un extras de cont bancar;
- modifici unele date personale;
- constitui si lichidezi depozite;
- transferi bani catre orice partener;
- faci plati catre Trezorerie;
- alimentezi cardul;
- configurezi ordine programate etc.
Sa vedem ce inseamna asta concret. Daca ai, de pilda, de achitat factura la telefonul mobil, o plata lunara previzibila, care ar presupune un drum la banca intre niste ore de mai multe ori imposibile pentru cineva care lucreaza de la 09:00-10:00 la 18:00-19:00, atunci trebuie sa te reorientezi catre solutii mai accesibile: plata la bancomat este una dintre ele, dar mai usor este prin internet banking, unde iti poti seta chiar tu optiunea de plata prin “Direct Debit”.
Practic, se incheie un acord de plata intre client si banca, prin care aceasta se angajeaza sa ii plateasca lunar clientului facturile, din contul curent al acestuia. In cazul in care ai internet banking nici macar nu mai este nevoie sa mergi la banca pentru alte formalitati.
Tot astfel, daca ai imprumutat bani de la cineva si te streseaza gandul ca pentru a-i da inapoi e nevoie sa faci un alt drum sau ca trebuie sa-i retragi platind alte comisioane, prin serviciul de internet banking ii poti transfera direct in contul curent al persoanei respective.
Cum faci si tu?
Pentru a utiliza acest serviciu trebuie in primul rand sa ai un cont deschis la banca de la care vrei sa primesti internet banking. Mergi la banca, faci o cerere, semnezi un contract si primesti acolo un dispozitiv digipass, prin care vei avea acces 24 de ore din 24, 7 zile din 7 la serviciile bancii. Astfel de digipass-uri primesti de la BRD, ING, CEC, Bancpost, BCR.
Pentru a putea accesa aplicatia BT 24, de pilda, este nevoie de instalarea unui certificat digital de autentificare, dupa care ti se cere un ID si o parola.
Cat te costa?
Spre exemplu, la CEC Bank nu exista un abonament, ci se retine doar o garantie de 50 de lei per dispozitiv de acces si autorizare in aplicatia de internet banking.
La Banca Transilvania, abonamentul lunar este de 1 leu pe luna. Iar la ING, taxa lunara de utilizare este de 3 lei. Este bine de stiut ca platile catre clientii bancii de la care ai si tu serviciul de internet banking nu te costa nimic. Cele catre clientii altei banci contin comisionul Transfond (aplicat tuturor bancilor comerciale), plus comisionul perceput de banca.
La ING de 2 lei pentru platile in moneda nationala si de 0.15% la cele in valuta. La Banca Transilvania, comisioanele sunt cu aproximativ 10% mai mici decat cele practicate la ghiseele bancii. Iar prin BRD-Net reducerea este de 25% din comisionul standard perceput pentru operatiuni.
Atentie la phishing! Bancile nu cer niciodata codul PIN al clientilor, acesta fiind stiut si folosit exclusiv de titularul cardului!