Cum poti sa scapi de plata comisionului de rambursare anticipata!
Tot mai multe banci au ales sa elimine din ofertele de creditare comisionul de rambursare anticipata. Restul institutiilor bancare, de voie, de nevoie vor fi obligate sa reduca, incepand cu 11 iunie, acest comision la 1% din valoarea imprumutului. Mai mult decat atat, daca proiectul de Ordonanta elaborata de ANPC va fi aprobat de Guvern, bancile vor trebui sa renunte la comisioane si pentru creditele in derulare, inclusiv pentru cele ipotecare.
Unele banci au ales sa renunte deja la comisionul de plata in avans, chiar cu 2 luni inainte de 11 iunie.Astfel,
Volksbank nu percepe comision de rambursare anticipata daca clientul anunta banca cu 90 de zile inainte de efectuarea efectiva a rambursarii.
Nici ING Bank nu percepe clientilor comisioane de rambursare anticipata daca suma rambursata este minimum de 15.000 lei in cazul creditelor de nevoi personale, respectiv de 10.000 de euro, in cazul creditelor imobiliare.
De curand CEC Bank a anuntat o promotie la creditul de nevoi personale cu asigurare de viata si somaj. Astfel, in perioada 6 aprilie – 30 iunie 2010, comisionul de acordare este 0%.
Banca Transilvania nu percepe comision de rambursare anticipata la niciun fel de credit daca rambursarea se face din surse proprii.
“Considerentul pentru care Banca Transilvania procedeaza astfel este faptul ca acest lucru face parte, de multi ani, din politica bancii, dar si pentru ca divesele campanii ale concurentei nu au avut impact semnificativ asupra clientilor BT. Prin urmare, aceste comisioane nu sunt, pentru Banca Transilvania, o sursa principala de generare de venituri, ci doar una conjuncturala”, a declarat pentru incont.ro Gabriela Nistor, director executiv, Banca Transilvania
Potrivit acesteia, exceptie fac doar acele credite care au dobanzi fixe, promotionale pentru o anumita perioada si doar pentru termenul in care Banca Transilvania aplica dobanda fixa. “Tot o exceptie sunt cazurile in care clientii doresc sa ramburseze anticipat creditele, prin refinantare la o alta banca”, a mai declarat Nistor.
La randul ei si OTP Bank nu percepe comision de rambursare anticipata la creditele de nevoi personale cu ipoteca si la creditele ipotecare de achizitie doar dupa o vechime de zece ani a creditului.
La Alpha Bank, comisionul de rambursare anticipata nu se percepe pentru sumele returnate dupa sase ani din fonduri proprii.
Din luna iunie, toate bancile vor fi obligate sa plafoneze la 1% comisionul de rambursare anticipata, ca sa se alinieze unei directive europene. Asta doar la creditele de consum, spune UE, iar masura nu se aplica retroactiv. Autoritatile din Romania vor insa ca masura sa se aplice pentru toate tipurile de credit si pentru toate contractele de credit. Bancile in schimb nu sunt de acord cu aceste propuneri.
Presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului, Constantin Cerbulescu a declarat pentru incont.ro ca in prezent documentul legislativ este in lucru, saptamana viitoare urmand sa aiba loc o intalnire atat cu reprezentantii bancilor cat si cu cei ai Ministerului Justitiei pe aceasta tema.
Potrivit acestuia, in urma discutiilor, ar putea fi modificate unele prevederi regasite in prezent.
“Nimic nu e batut in cuie, nici propunerile noastre referitoare la aplicarea retroactiva a legii. Vom avea discutii saptamana viitoare si vom stabili care va fi forma finala a proiectului de lege”, a precizat Cerbulescu.
In prezent, cel mai mare comision de rambursare anticipata a unui credit de consum sau ipotecar, perceput de bancile din top 10 de pe piata locala, este de 5% din valoarea imprumutului. De exemplu, BRD GSG percepe un comision de rambursare anticipate de 5%, iar BCR percepe un comision de rambursare anticipate de 4,5%.
Pe acelasi subiect: