Cum pot sa ti se evapore banii de pe card fara ca macar sa-ti dai seama!
Tot mai multi romani se trezesc ca le-au disparut banii din cont si nu au nici cea mai vaga idee cum s-a intamplat una ca asta in conditiile in care au fost atenti si nu au spus PIN-ul nimanui! Cum e posibil sa ajungi fara bani in cont sau, in varianta mai buna, cu mai putini decat te-ai fi asteptat?
De exemplu, ai grija ca daca folosesti cardul si iti afiseaza "tranzactie esuata" sa nu cumva banca sa-ti ia totusi banii din cont si sa faca plata pe ceva ce nu ai primit sau nici macar cumparat.
Sunt cazuri in care se intampla ca banii sa dispara din cont, chiar daca, aparent, plata nu s-a facut. Acelasi lucru ti se poate intampla cand scoti bani de la bancomat, bancomatul sa-ti indice ca tranzactia nu s-a efectuat, dar la sold banii sa-ti dispara.
Sunt sanse destul de mici sa iti dai seama ca banii s-au "evaporat" de pe card, daca suma in cauza este una nu foarte insemnata.
In cazul in care patesti un astfel de lucru si gasesti pe extrasul de cont tranzactii dublate sau tranzactii de care nu iti amintesti, trebuie sa mergi la banca.
Ajuns la unitatea in cauza,trebuie sa completezi o cerere de returnare a banilor. Cat ai de asteptat? La modul teoretic, se rezolva in cel mult 30 de zile.
Sunt si cazuri in care bancile nu vor sa recunoasca faptul ca ele ar putea avea vreo vina sau liniile de comunicatii proaste si atunci trebuie sa mergi la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) si sa depui o plangere in acest sens.
Sfatul oricui trecut printr-o astfel de situatie este sa pastrezi chitanta care arata ca tranzactia este esuata.
Cum te mai poti trezi fara bani pe card?
Sunt cazuri de persoane care au constatat cu stupoare pe extrasul de cont ca au facut achizitii din magazine online, in unele cazuri din tara, dar si din afara sau chiar plati pe site-uri pornografice. Ce se intampla? Cineva se folosea de cardul lor, chiar daca persoana in cauza nu dezvaluise niciodata PIN-ul.
Cum? Piratii net-ului folosesc fel si fel de metode de la dispozitive ultra-performante pentru a fura datele si pana la spionaj clasic si, mai mult decat atat, stiu foarte bine pe ce site-uri pot face platit fara prea mari batai de cap.
Trebuie sa fii foarte atent ce date dai pe Internet despre tine si, mai ales, cui ca nu e nevoie sa dai PIN-ul ca sa ramai lefter.
Numele tau, datele scrise pe card sunt suficiente pentru a face plati ca si cum nimic in neregula nu s-ar intampla! Mare atentie!
Alte cazuri, descoperite recent, aratau ca poti sa pierzi bani din cont daca un functionar bancar corupt are nevoie de lichiditati.
De fapt, nici nu trebuie neaparat sa lucreze la banca, poate fi si un simplu angajat la benzinarie. De exemplu, politistii din Capitala au descoperit ca un angajat al unei benzinarii trecea cardurile bancare ale clientilor printr-un dispozitiv, numit hand skimmer si fura datele cu care facea apoi plati.
Alti infractori te fura cu ajutorul bancomatului cu unele carduri clonate. Niciodata nu trebuie sa bagi cardul intr-un bancomat care ti se pare ca ar avea aplicate dispozitive de copiere. Un alt lucru foarte important este sa acoperi mereu tastatura in momentul in care tastezi codul PIN, indiferent daca este cineva in preajma sau nu.
De ce? Pentru ca exista camere video foarte mici, care pot fi instalate langa bancomate.
Alte cazuri de "disparitii misterioase" de bani
Florin M. ne-a povestit ca a fost plecat intr-o deplasare externa la invitatia unui partener din Londra. La hotel, receptionara a cerut un card ca si gaj ca nu dispare nimic din camera, lucru care se intampla de obicei la unele dintre marile hoteluri.
Intors in tara, Florin M. a descoperit insa cu stupoare ca desi cel care l-a invitat platise pentru cazarea sa, hotelul i-a luat si lui banii din cont. Dupa telefoane, insistente, investigatii, situatia s-a reglat abia in 30 de zile de la data calatoriei. Ai mare grija!
Se mai poate intampla ca sa faci o plata si sa gresesti codul IBAN al beneficiarului. Majoritatea bancilor iti returneaza insa banii automat.
Ce este pishingul
Atacurile de tip phishing, spre exemplu, se bazeaza pe credulitatea oamenilor. De obicei, aceste atacuri constau in trimiterea de email-uri prin care utilizatorul este indemnat sa-si ofere datele personale, ce au caracter confidential, sub falsul motiv ca numai astfel ar putea castiga anumite premii.
Uneori, mailurile respective le imita pe cele trimise de banca si sunt chiar trimise de pe adrese care par cele oficiale!
Anual, cel putin cateva sute de persoane sunt pacalite prin aceasta metoda. In mesaj li se spune ca pot, spre exemplu, sa vada situatia contului, cati bani mai au in el si ce tranzactii au facut.
Unii au incredere in mesajul primit si acceseaza aceste pagini, care nu sunt altceva decat clone ale site-urilor oficiale ale bancilor. Odata intrat pe pagina respectiva, clientului neavizat i se cer diverse informatii. Cei care fac greseala sa isi treaca datele legate de cont sunt victime sigure.
Important de stiut: bancile nu cer niciodata codul PIN al clientilor, acesta este stiut si folosit exclusiv de titularul cardului!
Metode mai noi
Iti poate fi golit contul bancar si cu ajutorul unui virus, mai ales daca faci plati prin Internet banking de pe un calculator fara antivirus. Ai grija!
Ce faci daca ti se fura cardul
Anunti cat de repede poti banca si il blochezi. Hotii pot sa faca plati pe diverse site-uri care nu solicita date suplimentare de siguranta la utilizarea cardului.
Pe acelasi subiect: