Cum "incurajeaza" statul plata cu cardul: ne ia comisioane grase la fiecare tranzactie!
Pe site-ul ghiseul.ro, administrat de Ministerul Comunicatiilor, orice roman isi poate plati online darile catre Fisc. Un lucru bun, am putea zice, daca nu suntem atenti si la costurile percepute pentru fiecare tranzactie! Asadar, plata nu e gratuita, cum ar fi normal si cum se intampla la orice hipermarket din Romania, ci are un comision! Si nu unul oarecare, ci de 2,5% din valoarea fiecarei tranzactii. Asta in conditiile in care si primariile aplica aceeasi politica de comision zero pentru plati de taxe si impozite cu cardul la ghiseu. Ce-i drept, nu la unul virtual! Pe buna dreptate ne intrebam unde se duc banii acestia?
Scapi de cozile de la ghiseul Fiscului si de nervii functionarei, dar pentru asta trebuie sa platesti nici mai mult, nici mai putin decat 2,5% din suma pe care o achiti.
“Serviciile online se adreseaza oamenilor pentru care timpul inseamna bani, iar valoarea timpului pe care l-ar petrece la ghiseu este cu mult mai mare decat acest comision. Facilitate maxima gratuita nu exista”, comenta aceasta situatie Daniel Gruia, reprezentant ANAF, in urma cu cateva luni.
Nu stim cum pe un site privat este posibil, de exemplu, sa faci o rezervare la o agentie de turism (in tara sau strainatate) fara sa platesti niciun comision. Sau sa cumperi produse electronice tot fara comision si, mai mult decat atat, sa-ti fie livrate tot gratuit acasa.
Contactati de incont.ro, reprezentantii Ministerului Comunicatiilor ne-au explicat ca acest comision nu este incasat de o institutie din subordinea ministerului sau de Agentia Nationale de Administrare Fiscala,catre care se duc banii. Ci ca pur si simplu comisionul de 2,5% se imparte intre banca emitenta si banca ce accepta efectuarea platii, sub numele de taxa de interschimb.
Totusi, chiar daca faci o plata prin internet banking, adica de pe site-ul unei banci, comisionul nu este mai mare de 1,5 - maxim 3 lei, indiferent de valoarea platii, ori in cazul platilor catre ANAF poti da si de 100 de ori mai mult, daca plata e mare (de exemplu, pentru o plata de 6.000 de lei comisionul e de 150 de lei). Ceea ce nu e deloc placut!
Un comision de 2,5 % pe tranzactie este de fapt egal cu dobanda pe care ti-o incaseaza banca pe o luna intreaga pentru plata cu cardul de credit.
"Comisionul aplicat in cazul platilor prin ghiseul.ro reprezinta banii ce trebuie dati de banca acceptatoare catre banca emitenta a cardului cu care s-a facut tranzactia. 1% este procentul standard, ca la orice alta tranzactie cu cardul la comercianti", au explicat pentru incont.ro reprezentantii Visa Europe.
"Asadar, din comisionul stabilit de banca acceptatoare pentru tranzactiile cu cardul, 1% merge catre banca emitenta, restul ramane la banca acceptatoare. Similar cu tranzactiile la comerciant", au precizat cei de la Visa.
Pentru unii muma, pentru altii ciuma
Omul simplu, ca platitor, nu ar trebui sa suporte niciun comision. Cel putin asta este politica Visa si MasterCard. Lucru care se intampla, de altfel, la platile online cu cardul pe site-urile majoritatii primariilor sau la comercianti, unde comisionul este de 0%. Cum poti fi atunci incurajat sa faci plati cu cardul, daca ti se ia si un comision atat de mare?
Nu inseamna ca acest comision nu exista, insa el este suportat de unele primarii (care au ales sa-si eficientizeze astfel costurile cu functionarii de la ghiseu) sau de comercianti. Totul, pe baza de negociere, care se poate face cu bancile, in functie de volumul tranzactiilor.
Chiar si primarul sectorului 2, Neculai Ontanu considera ca "cetatenii trebuie incurajati sa-si plateasca taxele si sa li se faciliteze cat mai mult acest demers".
In Romania sunt aproximativ 12 milioane de carduri active si aproape jumatate dintre oameni folosesc Internetul.Faptul ca anul trecut s-au facut cu 75% mai multe plati online cu cardul fata de 2008 arata ca romanii au prins gustul comertului on-line.
Asadar, putem trage concluzia ca Ministerul Comunicatiilor nu a fost interesat sa obtina conditii mai bune pentru cetatenii care, din lipsa de timp sau din obisnuinta, vor sa faca plata cu cardul din fata unui calculator. Lucru pentru care se trezesc "penalizati" cu aceasta taxa de 2,5% din valoarea tranzactiei de pe ghiseul.ro, care nu e departe de a bate recordul in domeniu.
Mai mult decat atat, daca primariile considera ca plata acestei taxe este mai avantajoasa decat costul unui ghiseu, nu acelasi lucru se intampla cu cei de la Comunicatii, pe care nu-i intereseaza sa incurajeze plata cu cardul.
Cum comentati?