Cum incearca elenii sa evite nationalizarea bancilor, care au nevoie urgenta de un sfert din PIB-ul Greciei
Autoritatile de la Atena exercita presiuni asupra actionarilor bancilor sa contribuie cu sume de ordinul miliardelor de euro pentru recapitalizarea acestora, astfel incat guvernul sa evite nationalizarea institutiilor financiare, transmite Reuters.
Actionarii urmeaza sa afle saptamana viitoare detaliile pachetului de sprijin financiar din partea guvernului elen, care vrea ca bancile sa ramana in proprietate privata. Termenii ofertei vor determina probabil daca actionarii vor dori sau nu sa participe, iar in cazul unui refuz bancile ar putea ajunge in proprietatea statului.
In cel mai pesimist scenariu, sistemul bancar elen ar putea avea nevoie de 50 de miliarde de euro, respectiv un sfert din PIB-ul Greciei.
Banii sunt necesari in urma pierderilor generate de imprumuturi si a schimbului de obligatiuni suverane care a salvat Grecia de la faliment.
Guvernul vrea ca cel putin 10% din capitalul necesar bancilor sa vina de la actionari, prin emisiuni de drepturi de preemtiune, a declarat o sursa bancara apropiata situatiei.
"Actionarii principali trebuie sa ia decizii, sa contribuie cu 10% pentru a-si pastra detinerile. Necesarul total de capital ar putea atinge 50 de miliarde de euro", a spus sursa.
Problema sectorului bancar este ca perspectiva ramane incerta, termenii recapitalizarii nu au fost prezentati, a declarat Theodore Krintas, manager de fonduri la Attica Bank, care se intreaba daca sistemul bancar va fi sau nu nationalizat.
Restructurarea datoriilor Greciei, Luna trecuta, a generat detinatorilor privati de obligatiuni pierderi de circa 74%, anuland 22 de miliarde de euro din capitalul Tier 1 de 23,8 miliarde de euro al sistemului bancar elen, potrivit estimarilor FMI.
In plus, bancile vor avea nevoie sa aloce mai multe fonduri pentru acoperirea unor posibile pierderi, astfel incat sa ajunga la o rata de adecvare a capitalului de 9% pana la sfarsitul lui septembrie.
Banca Greciei a angajat firma de consultanta BlackRock pentru evaluarea portofoliilor de imprumuturi ale bancilor, iar rezultatul va fi prezentat in aceasta luna.
Cu economia elena intr-o recesiune profunda si o rata a somajului de 21%, calitatea activelor bancilor se inrautateste, fiind probabil ca ponderea imprumuturilor neperformante a crescut de la nivelul de 14,7% atins in septembrie anul trecut.
"Autoritatile vor face tot posibilul ca bancile sa continue sa functioneze si sa evite nationalizarile, acolo unde este posibil", a declarat Alex Tsirigotis, analist la Mediobanca Securities in Londra.
Capitalul necesar bancilor depaseste de mai multe ori valoarea de piata a acestora, avand in vedere ca preturile actiunilor s-au prabusit cu peste 77% in ultimul an.
Cele mai mari banci elene au o valoare de piata de doar 2,7 mld. euro
Cele mai mari patru banci din Grecia, National Bank of Greece (NBG), EFG Eurobank, Alpha Bank si Piraeus Bank, au o valoare de piata de numai 2,7 miliarde de euro.
Grecia a infiintat Fondul Elen de Stabilitate Financiara (HFSF) prin care bancile sa primeasca sprijin financiar, care va fi, cel mai probabil, sub forma de obligatiuni garantate de creditorii internationali.
Fondul va cumpara actiuni comune cu drepturi de vot limitate, precum si obligatiuni emise de banci, care vor fi convertite in actiuni, in cazul in care capitalul va scadea sub un anumit nivel.
Bancile vor o dobanda anuala de 3,5% si maturitati de minim 10 ani pentru obligatiunile respective. HFSF, care este finantat de zona euro si FMI, urmeaza, eventual, sa revanda actiunile unor investitori privati.
Cu cat vor fi emise mai multe obligatiuni convertibile, cu atat mai mici vor fi emisiunile de drepturi de preemtiune, respectiv contributiile actionarilor.