Cum iesim din criza? Prigoana propune Parlamentului legalizarea prostitutiei! VIDEO
Deputatul Silviu Prigoana a depus, la Parlament, o initiativa legislativa privind legalizarea prostitutiei, definita ca "activitate cu caracter sexual autorizata", care se poate desfasura independent sau "in cadru organizat", in case de toleranta.
"Motivatia inaintarii unui proiect de lege care sa regementeze exercitarea in mod legal a prostitutiei sta in incercarea de a clarifica situatia sociala a persoanelor care, oricum, activeaza in domeniu (prin intrarea acestora in sistemele de asigurari sociale, de sanatate, de pensii etc.) si, de ce nu, in incercarea de a spori veniturile la bugetul de stat", mentioneaza Prigoana (foto), intr-un comunicat de presa.
Potrivit propunerii legislative, "«activitatea cu caracter sexual autorizata» (ACSA) desemneaza activitatea cu caracter sexual derulata de persoana care detine autorizarea legala, desfasurata in baza unei intelegeri intre parti si recompensata cu o plata dinainte stabilita. ACSA presupune servicii specifice relatiilor normale dintre cele doua sexe, cu asigurarea respectarii regulilor de igiena si discretie. Relatiile homosexuale sunt interzise".
Prigoana propune ca regimul juridic general aplicabil persoanelor care practica aceasta activitate sa fie cel prevazut de Legea privind autorizarea persoanelor fizice si a asociatiilor familiale care desfasoara activitati economice in mod independent, iar Guvernul sa completeze in mod corespunzator Clasificarea Ocupatiilor din Romania si Codurile CAEN.
Initiativa legislativa mentioneaza ca ACSA poate fi exercitata de persoane care au implinit 20 ani, sunt apte din punct de vedere medical si sunt autorizate in conditiile legii. De asemenea, se prevede ca au acces la aceste servicii persoanele care au implinit varsta de 16 ani.
"ACSA se poate desfasura independent sau in cadru organizat, in Case de toleranta. Desfasurarea independenta a ACSA se poate derula la domiciliul persoanei care practica activitatea respectiva, numai daca acesta este destinat exclusiv acestui scop si in imobil nu locuiesc minori", se mai arata in proiect.
Prigoana mai propune ca Ministerul Sanatatii sa autorizeze medici care pot constata daca o persoana este apta pentru a practica aceasta activitate si sa emita norme privind conditiile in care se considera ca o persoana este apta pentru aceasta.
Autorizatia pentru exercitarea acestei activitati se elibereaza, la cerere, de catre primarii localitatilor unde urmeaza sa fie desfasurata activitatea, dupa obtinerea unui aviz favorabil din partea structurii specializate a Ministerului Administratiei si Internelor care tine evidenta autorizatiilor emise, se mai arata in textul legislativ.
Persoana care desfasoara aceasta activitate are "dreptul la demnitate", dreptul de a refuza clienti sau servicii solicitate, precum si pe acela de a renunta oricand la aceasta activitate, fara instiintarea prealabila a conducerii casei de toleranta si fara plata de penalitati.
Printre obligatiile prevazute in proiectul de lege se numara efectuarea, lunar, a controlului medical, afisarea in mod vizibil in locul autorizat a tarifelor practicate, respectarea duratei programului dinainte stabilit sau pastrarea confidentialitatii cu privire la identitatea clientilor.
Potrivit proiectului de lege, casele de toleranta functioneaza ca societati comerciale si au relatii contractuale cu persoanele fizice autorizate sa desfasoare aceasta activitate. Pentru infiintarea unei case de toleranta este necesara aprobarea Cosiliului Local.
"Pentru partea de venituri convenita cu persoana care practica ACSA, Casa de toleranta pune la dispozitia acesteia o camera separata, dotata cu grup sanitar, precum si dotarile necesare", se mai arata in textul de lege. Persoana care practica ACSA nu poate primi mai putin de 70% din venitul realizat, mentioneaza proiectul.
Propunerea legislativa contine de asemenea o serie de sanctiuni. Astfel, practicarea de servicii cu caracter sexual contra unei plati, de catre persoane neautorizate, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani.
Pentru obligarea unei persoane sa deruleze activitati cu caracter sexual este prevazuta pedeapsa cu inchisoare de la 5 la 10 ani. De asemenea, recrutarea, obligarea sau determinarea minorilor sa desfasoare activitati cu caracter sexual se pedepseste cu inchisoare de la 7 la 12 ani.
In expunerea de motive, Prigoana precizeaza ca propunerea legislativa ofera, pe langa sporirea controlului bolilor cu transmitere sexuala si SIDA, protectie sociala persoanelor care practica prostitutia si protectia societatii fata de o serie de fapte conexe prostitutiei, precum proxenetismul, traficul de persoane, pedofilia, agresiunile fizice, violurile, evaziunea fiscala, consumul de droguri.
Potrivit propunerii legislative, ramane prohibita exercitarea prostitutiei fara autorizare prealabila sau exercitarea de astfel de activitati in alte locuri decat cele autorizate.
In comunicatul de presa, Prigoana mentioneaza ca prostitutia, "subiect delicat pentru politica din Romania", constituie "un fenomen ce reuseste sa supravietuiasca incercarilor de a-l stavili".
Deputatul precizeaza ca state europene cu traditie democratica, "cu populatii la fel de crestine ca cea din tara noastra", reusesc sa tina fenomenul sub control, impunand reguli clare, menite sa protejeze atat persoanele ce practica aceasta ocupatie, cat si clientii acestora.
"Nadajduiesc in abordarea corecta a subiectului de catre colegii mei, astfel incat sa putem considera incheiat subiectul, cel putin pentru urmatoarea perioada de timp", mentioneaza el.
Mai multe despre:
#criza#anticriza#legalizarea prostitutiei#Prigoana#proiect de lege legalizarea prostitutiei
Pe acelasi subiect: