Cum a suierat glontul pe la urechea BCR
20 Decembrie 2005, ora 19:13. Sebastian Vladescu, ministrul de atunci al finantelor, anunta rezultatul celei mai mari privatizari din istoria Romaniei: grupul austriac Erste cumpara la mustata in fata portughezilor de la Millennium BCP cea mai mare banca locala, BCR, intr-o tranzactie de 3,75 mld. euro, scrie Ziarul Financiar.
Pentru ambele grupuri BCR reprezenta "afacerea vietii", dar o operatiune care necesita resurse importante, chiar peste puterile lor obisnuite, avand in vedere ca diferenta dintre Austria si Portugalia versus Romania nu este chiar atat de mare din punctul de vedere al dimensiunii economice.
4 mai 2011. Portugalia este salvata de FMI si UE de la faliment cu 78 mld. euro. Millennium BCP trebuie sa faca rost de 1,2 mld. euro ca sa isi intareasca propriul capital puternic slabit de anii crizei si de problemele Portugaliei.
Ce s-ar fi intamplat cu BCR daca portughezii ar fi fost ei castigatorii licitatiei de privatizare? Nu ar fi fost in corzi si BCR, care nu ar mai fi putut fi sustinuta de principalul actionar?
Cine pe cine ar fi "salvat" acum - Millennium pe BCR sau BCR pe Millennium? Oricum si Erste a traversat criza cu ajutorul statului austriac, care a injectat 1,2 miliarde de euro la inceputul lui 2009 si a garantat obligatiuni emise de banca.
Sursa foto: Ziarul Financiar
Pe acelasi subiect: