Culisele teleconferintei Merkel-Sarkozy si a premierului grec Papandreou. Ce efect a avut asupra cursului leu-euro VIDEO
In urma cu putin timp, a inceput o teleconferinta in care s-ar putea decide viitorul Europei. La discutii participa cancelarul Germaniei, Angela Merkel, presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, si premierul Greciei, George Papandreou. Cei trei cauta cu disperare solutii pentru a evita intrarea Greciei in incapacitate de plata. Un scenariu de groaza care ar arunca toate economiile in haos. Deja ingrijorarile investitorilor se resimt. Doua banci franceze au fost retrogradate, iar la Bucuresti cursul se apropie de 4 lei si 30 de bani pentru un euro.
Desi comunitatea internationala a pompat deja sute de miliarde de euro, Grecia a ramas din nou fara bani. Guvernul de la Atena este acuzat ca nu si-a respectat angajamentele. Situatia este urmarita cu mare atentie la Bucuresti.
Oricum bancherii, speculatorii, investitorii straini cu totii sunt incordati. Multi s-au adunat ca vulturii si asteapta pronuntarea falimentului. Iar oficialii europeni simt cum a ajuns cutitul la os.
"Ne confruntam cu cea mai mare provocare a acestei generatii. Este o lupta pentru locurile de munca si prosperitatea tuturor cetatenilor Uniunii Europene", spune Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene.
Falimentul Greciei dat ca sigur in proportie de 98% de finantisti este insa de neconceput pentru liderii europeni ca Angela Merkel sau Nicolas Sarkozy. Si economistii nostri indeamna la calm. "Excludem aceasta nesansa ca Grecia sa intre in faliment si o excludem cu 100%. Nimeni la aceasta ora nu vrea sa puna in pericol intreaga existenta a Uniunii Europene. In al doilea rand nimeni nu vrea sa puna in pericol moneda euro", considera Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.
In traducere libera: cade Grecia, cad si celelalte state europene cu probleme. Adica Italia, Spania sau Portuglia. Asa ca se pregateste o cheta mondiala: China participa cu 30 de miliarde de euro, iar tarile in curs de dezvoltare cu 8 miliarde. Ministrul polonez de finante a carei tara detine presedentia UE avertizeaza ca Europa ar putea fi distrusa de o criza a datoriilor statelor.
Si totusi astazi tocmai din cauza stranselor legaturi pe care le au cu economia elena agentia de rating Moody's a scazut ratingul celor mai importante doua banci franceze Credit Agricole si Societe Generale. Cea din urma detine in Romania- BRD a doua banca din sistem. "Cat priveste BRD, lucrurile sunt clare, aceasta banca este solida", adauga Vasilescu.
Oricum Europa se afla la o rascruce. Si toate aceste incertitudini se vad pe burse dar mai ales in curs. Miercuri, Banca Nationala l-a anuntat pe cel mai prost din 2011 : aproape 4 lei si 29 de bani pentru un euro.
Deja in BNR economistii spun ca anul viitor vom avea o crestere economica de 2,5% in loc de 4%. Analistii ne avertizeaza politicienii ca in acest context nu le mai este permisa nicio greseala. "Romania trebuie sa fie perfecta. Nu cred ca ne-ar prinde bine declaratii care ar putea sa vina din zona politica care sa inrautateasca situatia// gen majorari mult prea consistente de salarii", arata Lucian Anghel , economistul sef al BRD.
Pana si bancherii au inceput sa plateasca pretul acestei crize prelungite. Peste 100.000 de angajati au fost dati afara in Statele Unite si Europa de la inceputul anului.