Credite mai scumpe! Bancile isi scot banii pe seama clientilor buni platnici
Dupa ce dobanzile la credite au ajuns in primavara la cel mai scazut nivel din ultimii trei ani, vara a venit cu scumpiri. Datele BNR arata ca, in iunie, bancile au majorat in medie cu 0,6% costul creditelor de consum in lei aflate in derulare, iar dobanda anuala efectiva la creditele noi a urcat cu 0,5%, la 17,8%. Totul pe fondul cresterii taxelor si a restantelor la banci.
In timp ce in tarile vestice bancherii micsoreaza dobanzile pentru a creste apetitul clientilor pentru consum si astfel pentru a repune in miscare motoarele economiei, in Romania tot greul cade pe umerii simplului datornic.
"Cresterea marjelor de dobanda la lei si valuta, vanzarea de active imobilizate si achizitionarea de titluri de stat au fost printre cele mai frecvente strategii puse in practica de banci pentru imbunatatirea pe termen scurt a pozitiei lor financiare", scrie intr-un raport BNR.
Potrivit analistilor, perspectivele nu sunt deloc optimiste: cresterea inflatiei dupa majorarea TVA cu 5% si a numarului creditelor neperformante vor pune presiune pe costul creditelor, astfel ca este greu de crezut ca acestea vor mai scadea.
Nici nu este de mirare ca romanii au inceput sa fie mai cumpatati: ultimul raport al bancii centrale arata ca soldul creditului pentru populatie si firme a scazut cu 1,9% in iulie fata de luna anterioara.
In ceea ce priveste restantele, numarul persoanelor fizice care nu platesc la timp ratele a depasit anul acesta 700.000, in conditiile in care in primavara anului 2008 nu erau nici 400.000 de romani restantieri.
Totul, din cauza somajului, a diminuarii salariilor, dar si a deprecierii leului. Partea proasta este ca bancile, pentru a rezolva aceasta problema, impart povara cu clientii care isi platesc la timp datoriile.
Expertii spun ca situatia nu se va imbunatati inainte ca Romania sa-si reia cresterea economica. Apoi, nici bancherii nu asteapta reluarea creditarii prea curand, potrivit unui sondaj BNR, si cu toate acestea isi permit sa mareasca dobanzile.
Top credite de nevoi personale
Suma luata ca exemplu este de 12.000 de lei, fara garantie, iar perioada de rambursare este de 3 ani. Calculam si aflam ca cele mai bune dobanzi gasim la BRD (DAE de 15%), ING, Banca Romaneasca, Garanti Bank (DAE de putin peste 16%), OTP si BCR (cu DAE de putin peste 17%).
Top credite ipotecare
In acest caz, am luat 200.000 de lei, pe 24 de ani, pentru cumpararea unui imobil. Am gasit cele mai bune oferte de la BCR, BRD si CEC Bank (DAE de aproximativ 10,5%), apoi Banca Romaneasca, OTP Bank si Banca Transilvania (cu DAE in jur de 11%).