Coplesiti de criza, grecii isi creeaza retele alternative de comert: renunta la euro si trec la “barter”
Grecia dispune de un amplu sector public, care angajeaza una din cinci persoane, dar serviciile sociale ale tarii nu reusesc adesea sa-i ajute pe cei cu probleme, declara George Stathakis, profesor in cadrul Universitatii din Creta.
Prima data cand a cumparat oua, lapte si gem dintr-o piata platind nu cu euro, ci cu o moneda de barter, Theodoros Mavridis, un electrician somer, s-a simtit "eliberat". Mavridis este co-fondator al unei retele in dezvoltare din orasul Volos care utilizeaza ceea ce el numeste unitate locala alternativa pentru a achizitiona bunuri si servicii si pentru a beneficia de discounturi de la unele magazine locale, potrivit The New York Times, citat de Ziarul Financiar.
Reteaua Volos a crescut exponential in ultimul an, de la 50 la 400 de membri, fiind numai unul din grupurile similare al caror numar este in urcare in intreaga Grecie. Confruntati cu reduceri salariale, majorari de taxe si temeri tot mai mari privitoare la utilizarea in continuare a monedei euro, grecii cauta metode alternative pentru a face fata unui mediu economic in continua schimbare.
Saptamana trecuta parlamentul grec a adoptat o lege ce incurajeaza crearea de "forme alternative de antreprenoriat si dezvoltare locala", incluzand retele bazate pe schimbul de bunuri si servicii.
In Volos grupul a fost creat mai degraba dintr-o nevoie de solidaritate in timpuri grele decat din credinta ca Grecia ar trebui sa paraseasca zona euro si sa revina la drahma.
Citeste si
Noul model de business asiatic. Cum poate fi reprodus succesul Samsung