Conflict deschis între Iohannis și Executiv. Guvernul discută miercuri rectificarea bugetară, în ciuda obiecțiilor președintelui
Situația rectificării bugetare urmează să fie discutată astăzi, în ședința de Guvern, în condițiile în care între Executiv și președinte există un conflict deschis.
Situația tensionată a apărut din cauza blocării de către Klaus Iohannis a proiectului Guvernului de rectificare bugetară.
Miniștrii, în frunte cu premierul, au mers marți la ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, ca să avizeze modificările la bugetul de stat, dar Klaus Iohannis a luat o decizie surprinzătoare: a suspendat ședința, până când Guvernul va veni cu o nouă variantă de buget, care să nu taie banii serviciilor secrete.
De cealaltă parte, Executivul acuză că amânarea rectificării ar putea afecta salarii și investiții.
Legea responsabilității fiscal bugetare spune că se pot face doar două rectificări pe an, ambele după luna iunie. Dacă Guvernul rectifică bugetele fără partea serviciilor secrete, acestea vor avea o rectificare separată, ceea ce ar însemna că în noiembrie nu se mai poate face o nouă împărțire a banilor.
Legea stabilește la articolul 4 că CSAT avizează proiectele de acte normative iniţiate sau emise de Guvern privind: (...) 5. propunerile de buget ale instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale;
Unul dintre ministerele privilegiate la această rectificare este cel al Dezvoltării care, dacă în proiectul inițial pierdea bani, în varianta nouă primește aproape 1 miliard de lei. Banii vor ajunge în țară, la primari, care îi pot folosi pentru investiții, salarii ori pentru diferite cumpărături.
Autoritățile locale promit însă investiții în infrastructură.
Marți, ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării s-a întrerupt după doar 40 de minute. Președintele României a anunțat că nu s-a ajuns la o înțelegere pe tema rectificării bugetare, adică a reîmpărțirii banilor din vistieria statului.
Klaus Iohannis, președintele României: ”Am suspendat ședința și am creat posibilitatea Guvernului să revină cu un nou proiect de rectificare”.
În replică, ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici a declarat Guvernul are obligaţia de a cere şi nu de a aştepta un aviz al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. Totodată, el a susţinut că suspendarea şedinţei CSAT nu are temei legal.
Iohannis spune că tăierile de bani din bugetele tuturor serviciilor secrete sunt ″șicane politice″ și că guvernul nu are motive reale să facă asta.
Klaus Iohannis, președintele României: ″Nu e admisibil să punem în dificultate securitatea României în condițiile în care rectificarea este una puternic pozitivă, iar la servicii să fie una negativă”.
Rectificarea bugetelor serviciilor secrete are nevoie de avizul CSAT, indiferent dacă acesta este pozitiv sau negativ. Pentru că președintele a suspendat ședința, deci nu a luat o decizie, propunerea de rectificare nu poate merge la vot în Parlament.
Klaus Iohannis, președintele României: ”Acest aviz este obligatoriu când sunt chestiuni de siguranță națională, asta că să nu înțeleagă cineva că este o chestiune facultativă sau opțională”.
Pe acelasi subiect: