Comisioanele bancare intracomunitare vor scădea semnificativ. România, între țările din UE cu cele mai mari taxe la transferul de bani din străinătate
De anul viitor, vom putea primi sau trimite bani în orice ţară a Uniunii Europene cu taxe mult mai mici. Vor fi aliniate comisioanele pentru astfel de tranzacţii pentru toate ţările membre.
Măsura se referă în special la statele care nu au adoptat moneda euro, precum România. Costuri zero sau foarte mici vor fi şi pentru alte operaţiuni bancare, precum plata cu cardul sau retragerea de la bancomat.
Peste trei miliarde de euro trimit, anual, acasă românii care muncesc în străinătate. Tranzacţii pentru care aceştia plătesc acum comisioane uriaşe.
În ceea ce priveşte transferul de bani în sau din străinătate, România are printre cele mai mari comisioane. De exemplu, pentru o sumă între 10 şi 100 de euro, costul transferului este între 10 şi 15 euro. Doar bulgarii au comisioane mai mari decât noi, de până la 24 de euro, pentru aceeaşi sumă, în timp ce polonezii, de exemplu, plătesc doar 2 euro.
Comisioane mult mai mici au, în schimb, ţările care au moneda euro. Tocmai de aceea, Comisia Europeană schimba regulile.
”Asta înseamnă că tranzacţiile transfrontaliere vor costa la fel ca cele interne. Nu contează unde în Uniunea Europeană sunt făcute. Asta va coborî comisioane la câteva cenţi sau chiar zero”, explică Valdis Dombrovskis, comisar pentru moneda euro și dialog social al Comisiei Europene.
De asemenea, comisioanele pentru retragerile de numerar în străinătate sau pentru plăţile cu cardul vor scădea. În plus, oamenii nu vor mai avea surprize după astfel de tranzacţii.
Decizia trebuie să fie aprobată de Parlamentul Uniunii şi ar urma să intre în vigoare din ianuarie, anul viitor. Economiile pentru consumatori europeni sunt estimate la 1 miliard de euro pe an.
Pe acelasi subiect: