Clientii bancilor nu se mai multumesc cu dobanzile mici la depozite. OTP: "Se modifica perceptia investitorului roman"
Clientii bancilor au devenit nemultumiti de dobanzile tot mai reduse la depozite, dupa ce au fost obisnuiti cu niveluri ridicate ale bonificatiilor, si au inceput sa aiba un apetit mai mare pentru diversificarea investitiilor si risc, a declarat, luni, Dan Popovici, CEO al OTP Asset Management.
"Simtim tot mai mult o oarecare frustrare din partea clientilor referitor la evolutia ratelor de dobanda la depozite. Oamenii s-au obisnuit cu dobanzi mari, ele au scazut mult in ultima perioada, iar fondurile de investitii sunt o alternativa buna", a afirmat Popovici intr-o conferinta de presa, scrie Mediafax.
El recomanda clientilor o economisire periodica, regulata, cu depunerea unor sume mai mici in fiecare luna, indiferent de valoarea unitatii activului net al fondului de investitii, iar in cazul unei sume mari pe care clientul o are de investit, acesta ar avea nevoie si de un sistem de management al lichiditatii. "Cred ca anul acesta se va modifica perceptia investitorului roman, cu cat dobanzile vor ramane la acest nivel cu atat clientii se vor indrepta catre risc mai crescut, vor sa iasa din zona de confort", a spus Popovici.
Directorul companiei se asteapta pentru acest an la o apreciere a monedei nationale sau la o stagnare intr-un "canal destul de ingust" si la o fluctuatie a dobanzilor foarte mica.
In ultimele zile monedele statelor emergente s-au depreciat vizibil sub presiunea retragerii masive a investitorilor de pe pietele emergente. Totusi, leul s-a intarit in ultimele zile, evolutia determinandu-i pe dealeri sa spuna ca banca centrala a intervenit indirect in piata pentru sustinerea monedei nationale prin vanzari indirecte de euro si cumparare de lei.
Interventiile indirecte ale BNR in piata din ultimele zile au influentat si dobanzile practicate de bancile comerciale, astfel ca ratele afisate au crescut vizibil, ajungand ca dupa aproximativ sase luni sa se plaseze peste rata dobanzii de politica monetara a BNR, aflata in prezent la 3,75% pe an, minim istoric.
Dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru creditele in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, a sarit vineri cu mai mult de un punct procentual, la 3,52% pe an.
"Cred ca dupa evenimentele din ultimele zile, BNR nu va mai taia in sedinta CA de marti din dobanda de politica monetara, mentinand-o la 3,75%", a spus Popovici.
Pe de alta parte, directorul OTP Asset Management preconizeaza o evolutie foarte buna a dolarului pe parcursul anului, asteptandu-se la o intarire a monedei americane.
In acest context, compania a lansat luni un fond deschis de investitii in dolari americani, care va investi activele cu preponderenta in obligatiunile emise de Ministerul Finantelor Publice in dolari, estimand randamente ale fondului de 3-4% si mizeaza pe atragerea a "cateva milioane bune de dolari" pana la sfarsitul anului. Alta parte a activelor ar putea fi plasata in obligatiuni in euro pentru a acoperi riscul valutar.
"Aceste emisiuni de obligatiuni au randamente foarte bune pentru investitori, dar segmentul de retail are acces foarte greu la ele, valoarea minima de tranzactionare fiind de 100.000-200.000 de dolari", a mai spus Popovici.
Cei care vor sa subscrie la fond are nevoie de minim 50 de dolari, iar compania nu percepe comision de intrare si de iesire, existand un comision de administrare de 1% din valoarea activelor.
Randamentul obligatiunilor emise de Finante in dolari pe zece ani sunt de 5%, iar cel mai bun este de 6,25% pentru obligatiunile pe 30 de ani, cu scadenta in 2043.
Comparativ, OTP Bank acorda clientilor bonificatii la depozitele in dolari de 2,25% pe an pe o perioada de peste sase luni. Banca are in portofoliul de economii depozite in dolari cu o pondere sub 10%.
"Pentru perioada urmatoare, probabil in martie, gandim un alt fond cu expuneri pe diferite clase de active si de valute. N-as lua in calcul francul elvetian pentru ca este prea legat de euro, mai repede un yen japonez, o moneda mai exotica. Acest fond va investi oportunistic pentru a avea o volatilitate cat mai mica si randamente mai bune decat un fond de obligatiuni", a spus Popovici.
Pe partea de private banking, OTP administreaza averile a cateva sute de clienti, unii dintre ei avand active de peste un milion de euro. Anul trecut, numarul clientilor a crescut cu 20%, iar valoarea activelor detinute cu 30%. Totodata, ponderea activelor plasate in fonduri de investitii pe acest segment de clienti s-a apreciat de la 12% la 23% pe parcursul anului trecut.
"Pentru acest an ne dorim o crestere a numarului de clienti si a activelor, dar si o diversificare a plasarii acestora. E bine ca orice client sa aiba in portofoliu si investitii intr-un fond de actiuni", a afirmat Corina Stoica, directorul segmentului de private banking si servicii de investitii.
Pe acelasi subiect: