TVR are in momentul de fata o pierdere cumulata de 145.618.779,33 de euro, iar perioada necesara pentru a plati aceasta datorie este estimata la 7,5 ani, conform "scenariului pesimist" creionat de conducerea televiziunii.

Ca sa exemplifice "dezastrul" in care se afla TVR, Saftoiu a precizat ca incasarile Televiziunii Romane sunt de 6.579.204 euro/ luna si cheltuielile de 10.310.897 euro/ luna. Planul de masuri avute in vedere de conducerea TVR prevede reducerea cheltuielilor la 5.107.774 de euro/ luna si folosirea excedentului de circa 1.471.430 de euro pentru plata datoriilor si pentru investitii.

"Aici la TVR, din nefericire, ani la rand, au existat pana una-alta, cel putin la prima impresie, complicitati (…) misiunea mea aici si a Consiliului de Administratie investit in Parlamentul Romaniei este de a opri jaful structurat in care s-a complacut ani si ani de zile Televiziunea Romana", spune Saftoiu.

O problema foarte mare a TVR este si numarul foarte mare de angajati - aproximativ 3.400 de angajati. Saftoiu spune ca "numarul exact de scoateri din sistem" va putea fi precizat abia dupa finalizarea negocierilor cu reprezentantii sindicatelor din TVR, care vor incepe saptamana viitoare.

In urma masurilor de redresare economica, Saftoiu estimeaza ca numarul sefilor din TVR (circa 120 de "sefi si sefi mai mici" in prezent) va scadea cu pana la 75%.

Pana atunci insa vor trebui sa plece cateva zeci de colaboratori de la TVR Info, televiziunea de stiri a SRTv care la 15 august isi va inceta emisia. "TVR Info nu a fost niciodata sustenabil financiar in TVR, era orfanul de lux al SRTv", subliniaza Claudiu Saftoiu.

"Suntem asadar in situatia in care de la inceput am taiat in carne vie si din pacate lucrul acesta produce suferinta, frustrare", spune Saftoiu, precizand insa ca el si actualul CA nu au venit in TVR "ca sa demoleze lucrurile bune".

Va fi vorba mai degraba de o contractie "temporara" a TVR Info in TVR 1 si a TVR Cultural in TVR 2 (care va fi redenumit TVR 2 Cultural) si in TVR 3, pana la plata datoriilor SRTv, explica Saftoiu.

Si la Stirile TVR se vor produce modificari semnificative. Saftoiu precizeaza ca, la initiativa sa, CA a aprobat vineri ca Directia de Stiri sa treaca "sub o autoritate profesionala", si sa nu ramana in subordinea presedintelui - director general al TVR, care este numit pe baza algoritmului politic potrivit Legii nr. 41 din 1994 privind organizarea si functionarea SRTv. Astfel, deontologia profesionala si independenta editoriala sunt garantate prin imposibilitatea imixtiunii presedintelui-director general in continutul emisiunilor informative.

Citeste interviul intergral pe www.mediafax.ro.