Cercel, BRD: Romania nu isi permite spatiu fiscal pentru investitii publice masive
Romania nu isi permite foarte mult spatiu fiscal pentru investitii publice masive, singura solutie pe care o are la indemana fiind sa devina mai prietenoasa cu pietele, a declarat marti Claudiu Cercel, director general adjunct al BRD - Groupe Societe Generale.
"Romania nu este o tara care sa isi permita foarte mult spatiu fiscal pentru investitii publice masive, mai ales in situatia actuala care sa mearga prin capilaritatea actiunilor economice catre IMM-uri. Nu este nicio tara care sa isi permita, precum cele dezvoltate, o relaxare cantitativa datorita structurii deficitare a economiei si punerii potentiale in pericol a stabilitatii financiare daca s-ar recurge la acesta metoda. Bancile nu pot nici ele acompania, cel putin in perioada actuala, masiv zona de IMM-uri datorita cadrului de reglementare inasprit. Singura modalitate pe care Romania o are este sa devina mai prietenoasa cu pietele", a afirmat Claudiu Cercel la un seminar pe tema garantarii si contragarantarii creditelor bancare.
In ceea ce priveste fondurile europene, Cercel apreciaza ca acestea sunt directionate catre o economie cu o anumita structura si ca "degeaba sunt atrase" daca nu au un efect multiplicator in economie.
"Singura modalitate de a crea un efect de multiplicare este de a crea un mediu economic, financiar si legal care sa fie prietenos pietelor", a spus Claudiu Cercel.
Directorul BRD apreciaza ca bancile sunt prudente fata de creditarea IMM-urilor si din cauza lipsei de disciplina contractuala, atat in relatiile dintre firme, dar si la respectarea clauzelor la contractele de credit. Acesta spune ca nu sunt putine situatiile cand IMM-urile nu respecta diverse clauze din contractele de credit, bancile devenind astfel mai prudente la analiza dosarelor de creditare.
Alt factor luat in calcul de catre banci este rata de neperformanta foarte mare la nivelul bancilor in privinta creditelor acordate IMM-urilor, in general fiind de peste 25%, insa la multe categorii de IMM-uri rata de neperformanta depaseste 40%. Alte probleme reprezinta cresterea numarului de insolvente, din care multe nu sunt etice, si dificultatea valorificarii garantiilor.