Grupul restrans de economisti care lucreaza aici ia decizii care afecteaza soarta populatiei americane, dar si pe cea a restului lumii, scrie BBC. Si, odata cu debutul crizei financiare din 2008, Fed-ul si presedintele sau, Ben Bernanke, au devenit si mai cunoscuti cetatenilor de rand, care au realizat mai mult decat oricand importanta acestui organism.

Inceputurile

Prima parte a secolului 20 a fost zguduita de o serie de evenimente financiare ce au creat panica in randul populatiei. Cel mai important dintre acestea a fost cel ce a urmat puternicului cutremur din 1906, care a avut loc in San Francisco. Asta a facut ca un grup format din cei mai importanti politicieni ai vremii sa se intalneasca in secret, sub pretextul unei vanatori de rate pe insula Jekyll, din Georgia. Intalnirea avea de fapt un scop mult mai putin recreativ: punerea la punct al unui sistem bancar central, a treia incercare de acest fel a tarii. Era anul 1910.

In 1971, Alexander Hamilton incercase acelasi lucru, in timpul administratiei lui George Washington, in ciuda opozitiei feroce a lui Thomas Jefferson. A durat insa numai 20 de ani. A doua incercare a fost ucisa din fasa de catre Andrew Jackson (unul dintre fondatorii Partidului Democratic), in 1836.

Motivul impotrivirii era unul de neincredere intr-un sistem centralizat, neincredere care se regasea in randul tuturor americanilor. Sistemul pe baza caruia a fost creat in cele din urma Fed -ul reflecta acest lucru.

In inima acestui gigantic mecanism economic se afla Comitetul Federal al Pietelor Libere (FOMC), compus din 12 presedinti de banci regionale de pe intreg teritoriul SUA. Celor 12 li se adauga sapte guvernatori in Washington, iar impreuna formeaza comitetul care decide politica monetara. De asemenea, pot interveni pentru acordarea unor imprumuturi de urgenta institutiilor financiare.

Aceste puteri decizionale au fost puse la grea incercare in 2008, cand sistemul economic din intreaga lume a inceput traversarea unei negre perioade.

Richard Fisher, presedintele Rezervei Federale din Dallas, isi aminteste ca a fost o perioada extrem de stresanta pentru toti cei care lucrau in cadrul Fed.

“Timp de 18 luni nu-mi amintesc sa fi dormit vreo noapte de la cap la coada. Nici macar o noapte. Asa ca a fost o perioada foarte stresanta pentru toti oamenii implicati si in special pentru presedintele Bernanke, pentru ca acesta a fost cel mai complex si mai dificil mediu in care sa operezi. Cineva trebuia sa actioneze si cu asta se ocupa bancherii centrali. Suntem ultima resursa a creditorilor”, spune Fisher.

Repetitiile pentru criza din 2008

Criza din 2008 nu a fost insa nici pe departe singura careia Fed -ul a trebuit sa ii tina piept. Marea Depresiune din anii ’30 a reprezentat un test pe care multi istorici si economisti considera ca a fost picat de catre cea mai importanta banca centrala din lume.

Potrivit lui Neil Irwin, autorul cartii “The Alchemist – Inside the Secret World of Central Bankers”, e important ca omul care a stat la carma institutiei in timpul ultimei crize a analizat greselile precursorilor sai si a stiut ce sa faca.

Dupa Marea criza din 1929, a urmat lupta impotriva inflatiei, din anii ’70. Presedintele de atunci al Fed -ului, Paul Volcker, a ridicat ratele dobanzilor la 20%, urmarind reducerea preturilor. Masura a fost primita cu proteste de amploare, atat din partea cetateilor de rand, cat si a politicienilor. Firmele de constructie isi lasau materialele in fata Fed-ului, ca sa-si exprime nemultumirea, in timp ce fermierii dadeau ocol cladirii, cu tractoarele. Insa, pana la inceputul anilor ’80 miscarea s-a dovedit a fi una inspirata. Inflatia scazuse la 3,2% pana in 1983, fata de 13,3%, nivel atins in 1979.

Ce urmeaza

Janet Yellen este cea care ii va lua locul lui Ben Bernanke, fiind prima femeia care va ocupa aceasta functie de presedinte. Aceasta trebuie sa intareasca puterea institutiei si sa-i confirme neapartenenta politica.

Tocmai aceasta distinctie i-a deranjat de-a lungul timpului pe unii politicieni. Fostul congressman republican Ron Paul si-a exprimat de cateva ori parerea ca Fed-ul detine o putere prea mare si ca atributiile sale ar trebui sa fie mai reduse.

Janet Yellen isi va incepe mandatul in februarie 2014, iar rolul sau nu se anunta deloc unul usor. Va trebui sa conduca institutia de-a lungul unuia dintre cele mai puternice experimente economice de la infiintarea sa, acum o suta de ani: injectarea a trilioane de dolari in economia SUA, intr-o incercare de a o impulsiona.