O misiune FMI si CE soseste la Bucuresti pentru discutii pe Codul Fiscal. La ce capitole a ramas Romania corigenta in fata creditorilor internationali
Andrea Schaechter, sefa misiunii FMI in Romania.
O misiune tehnica a Fondului Monetar International (FMI) si Comisiei Europene soseste marti la Bucuresti pentru discutii tehnice referitoare la Codul Fiscal si la stadiul implementarii masurilor cuprinse in programul cu cu cele doua institutii financiare internationale.
Misiunea FMI si CE urmeaza sa se incheie in 26 mai.
“Este o misiune tehnica si eu sper sa fie o misiune cu succes la final, astfel incat sa putem readuce in discutie programul cu FMI, Comisia Europeana si cu Banca Mondiala. Am avut chiar saptamana aceasta la Bruxelles o participare la Consiliul de Ministri ai Finantelor, ECOFIN, unde am reiterat faptul ca Romania este angajata ferm in a-si readuce in discutie acest program si a-l inchide cu succes in septembrie", declara ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, saptamana trecuta, potrivit Agerpres.
El a precizat atunci ca scopul misiunii tehnice este acela de a discuta fiecare masura din Codul Fiscal pe baza de argumente, insa a subliniat ca Romania are nevoie de relaxare fiscala.
Alte teme asupra carora Romania nu a cazut de acord in cadrul discutiilor anterioare cu institutiile financiare internationale sunt legate de rezolvarea problemelor la complexurile energetice Oltenia si Hunedoara si de liberalizarea pietei gazelor.
"Aspectele asupra carora nu s-a cazut de acord, in acordul discutiilor anterioare, au fost cele legate de rezolvarea problemelor la CE Oltenia si Hunedoara si de liberalizare a pietei gazelor. In acest caz s-au facut progrese, le vom discuta cu reprezentantii misiunii si le vom anunta ulterior", a declarat luni Alexandra Cojocaru, director in cadrul Ministrului Finantelor Publice.
In ceea ce priveste indeplinirea obiectivelor bugetare, reprezentantul Ministerului Finantelor a precizat ca, pentru a nu exista riscul depasirii pragului de 3% deficit bugetar in PIB, s-au adus o serie de amendamente la Codul Fiscal care se afla in prezent in dezbatere in Parlament. “Acestea se vor discuta cu reprezentantii FMI, astfel incat sa ne incadram in tintele asumate”, a mai spus Cojocaru.
CE recomanda Romaniei sa finalizeze programul de asistenta financiara cu institutiile internationale in tintele bugetare agreate. “Nu ne dorim sa vedem pasi inapoi”
Comisia Europeana, de cealalta parte, recomanda Romaniei sa ia toate masurile necesare pentru a finaliza programul de asistenta financiara cu institutiile internationale si sa limiteze abaterea de la obiectivul bugetar pe termen mediu din 2015 la maximum 0,25% din PIB si sa revina la obiectivul pe termen mediu in 2016.
"De ce ne mentinem o doza mare de precautie? De ce insistam pe masurile bugetare si de fiscalitate, desi avem o situatie macroeconomica foarte buna? Romania a inregistrat progrese considerabile, dar ne dorim foarte mult ca aceste progrese si stabilitatea macroeconomica la care s-a ajuns sa fie mentinute si in niciun caz nu ne dorim sa vedem pasi inapoi. Este de inteles ca s-au luat anumite masuri de relaxare fiscala, intelegem ratiunile care au stat la baza acestor masuri, dar vrem sa ne asiguram ca sunt luate si masurile compensatorii, astfel incat Romania sa pastreze aceste fundamente macroeconomice care o plaseaza in momentul de fata printre statele cele mai stabile si mai disciplinate bugetar si fiscal din Uniunea Europeana", a declarat luni seful Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, Angela Filote, citata de Agerpres.
Printre celelalte recomandari ale Comisiei pentru Romania se numara cele pentru piata muncii, respectiv combaterea muncii la negru, continuarea procesului de egalizare a varstei de pensionare intre femei si barbati, reducerea somajului in randul tinerilor, dotarea ANOFM cu personal adecvat, stabilirea transparenta a salariului minim si introducerea venitului minim de insertie.
In educatie, Comisia Europeana recomanda cresterea ofertei si calitatii serviciilor pentru ingrijirea prescolarilor si adoptarea strategiei pentru reducerea abandonului scolar.
De asemenea, in domeniul sanatatii, recomandarile vizeaza remedierea aspectelor legate de gradul redus de accesibilitate, nivelul scazut de finantare si ineficienta resurselor. In plus, recomandarile Comisiei se refera si la companiile de stat, unde se asteapta adoptarea legii privind reformarea guvernantei corporative a companiilor de stat.
"Este foarte important ca recomandarile, desi nu sunt obligatorii, sa se bucure de o asumare din partea Romaniei, pentru ca vorbim de reforme, iar acestea nu vor fi incununate de succes decat daca sunt intelese si asumate de Guvernul Romaniei. Anul viitor sper sa constatam mai mult de o treime din recomandari realizate", a precizat Angela Filote.
Ea a adaugat ca anul acesta s-au facut mai putine recomandari pentru ca s-a constatat ca anul trecut, cand au fost transmise opt recomandari cu 30 de subpuncte, doar o treime dintre acestea s-au realizat complet, o treime doar partial si o treime deloc. "Am constatat ca daca incerci sa prioritizezi prea multe lucruri, ajungi sa nu mai prioritizezi nimic", a explicat Filote.
In documentul care contine recomandarile CE pentru Romania nu sunt incluse domeniile care sunt acoperite de programe specifice de cooperare, cum ar fi justitia, aflata sub Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV), absorbtia fondurilor europene sau achizitiile publice.
Pe acelasi subiect: