Ca sa ia fata concurentei, managerul unui magazin de delicatese din Bucuresti a renuntat la importuri si a inceput sa-si prepare singur specialitatile. In laboratorul sau, de exemplu, somonul norvegian, pieptul de pui si cel de rata nu se fierb. Sunt afumate la rece 24 de ore.

Un kilogram de somon afumat si marinat cu ierburi de provence si suc de portocale se vinde cu 300 de lei kilogramul, iar pieptul de rata, cu 68. Clientii vor si fois gras, din care iau doar citeva sute de grame.
Iar la desert nu mai este la moda cozonacul si nici fratele sau italian: panetonne. Acum se cauta varianta frantuzeasca: bouche du Noel.

Reteta asta este cu mandarine, cointreau si un mousse de chocolat. E unic si il facem decat o saptamana pe an”, spune Adrien Romain Damour, proprietarul unui magazin gastronomic.

Celor care nu vor mincare traditionala, bucatarii le recomanda si fructe de mare. Le pot cumpara proaspete, nu inghetate.

Caracatita vine tocmai din Indonezia, calamarul din Italia, crevetii din Ecuador, somonul din Mexic, stridiile din Franta, iar homarii direct din Statele Unite sau Canada. Nu sunt insa foarte multi cei care isi permit sa dea 124 de lei pe un kilogram.
Asadar, gurmanzii nu mai mananca sarmale sau caltabos de Craciun. Un bucatar francez dintr-un restaurant de lux ne recomanda un meniu modern de sarbatori.

“Iepure, cu varza de bruxelles , morcovi. Iepurele este impanat cu ciuperci si rosii uscate”, explica Anthony Raffaelli,  bucatar restaurant de lux.

Si ne dezvaluie si o reteta speciala: rulada de iepure. Carnea se fierbe, se caleste putin in tigaie, cu ulei de masline, unt si sos de usturoi pana prinde culoare. Dupa aceea, iepurele este lasat 5 - 10 minute in cuptorul incins. Legumele se fierb si ele si se calesc putin in tigaie pentru culoare. Se aseaza totul pe farfurie si se acopera cu un sos de coniac si ciuperci si putin rozmarin pentru aroma. Rulada merge cu un vin italian, rosu, sec: 2100 de lei sticla.

Tot pentru cei pretentiosi, au aparut si magazine specializate in ciocolata de lux. Puteti gasi chiar si singura ciocolata agreata de casa regala a Suediei si servita la decernarea premiilor Nobel. Se numeste "chococaviar".

Pretul este si el pe masura. De exemplu o punguta de 500 de grame costa 140 de lei. Mai scumpa decat un brad de Craciun.

Si daca tot suntem la dulciuri incercati si ciocolata neagra, picanta..cu aroma de chilli. In fine dupa masa merge si un whiskey. Single malt, bineinteles. Scotian, irlandez sau de ce nu ...japonez. Bautura este exclusivista. Pe fiecare eticheta scrie si cate sticle au fost produse. Nu mai mult de cateva mii. Iar cine vrea un coniac fin, poate cumpara unul de 11.000 de lei.

Totusi, piata pentru aceste produse de lux este restrinsa, pentru ca numarul de potentiali clienti nu este prea mare. Potrivit statisticilor in tara noastra sunt doar 100.000 de romani care castiga mai mult de 1.000 de euro pe luna.